Brev:
Falde i søvn selv ?
Hej Helen!
Jeg har læst med på sidelinien siden jeg fik mit første barn i november 2008. Og din brevkasse er simpelthen guld værd.
Jeg har et problem, som jeg gerne vil have din vejledning til at løse. Du får lige en kort historie om mig. Mit første barn var helt sikkert det, du vidst kalder en ”high need baby”. Han startede de første 3 mdr. med at have kolik, hvor han skreg 3-4 timer hver aften. Desuden var han fra han blev født og frem til han var omkring 1 års tid en meget utilfreds baby (selv familien kommenterede det ofte og de havde svært ved at forholde sig til ham – i dag elsker de ham overalt på jorden).
Jeg skriver dette, så du har en idé om, hvordan mit første barn prægede mig som mor. Jeg blev lidt usikker, da mit ”mor-selvværd” fik et nøk – tænkte tit, om jeg ikke gjorde det rigtigt.
I maj 2011 fik jeg mit andet barn. En dreng dejlig dreng på 53 cm og 3500 g. Han er i dag 2,5 md. og vejer 6500 g. og er på mange måder slet ikke som sin bror var. Han er glad, mild og græder sjældent.
Dog har jeg det samme problem med ham, som jeg havde med storebroren – Han vil kun falde i søvn, hvis han vugges i vores arme eller hvis jeg ammer ham i søvn (i løbet af dagen vælger jeg ofte den sidste løsning, for det er nemt).
Når jeg ammer ham i søvn, er det ikke fordi han er sulten – hvis jeg tilbyder ham det ”fulde” bryst bliver han tosset, derfor får han det tomme bryst, så han kan sutte sig selv i søvn og jeg kan derefter lægge ham i liften. Hvis jeg prøver at tage brystet ud af munden på ham, når han er lige ved at falde hen vågner han helt op, bliver urolig og så kan jeg starte forfra med at amme ham.
Som du sikkert har gættet, bruger han desværre ikke sut. Vi har prøvet alle sutte på markedet – natur-sutten, sut til for tidligt fødte, sut til 6 mdr. babyer, flade sutter, ...
... runde sutter, latex sutter, silikone sutter, ja selv sut med sukkervand på, men han vil ikke tage dem (han vil heller ikke tage sutte flaske med udmalket mælk). Han sutter slet ikke på dem, gør bare modstand med tungen og hvis vi insisterer, så laver han ”bræk-lyde” og er lige ved at kaste op.
Han hader sin barnevogn (og i øvrigt også sin autostol) og vil ikke engang ligger der, når han er vågen. Vi kan slet ikke få ham til at sove i barnevognen, selvom han er mæt, svøbt og vi vugger ham i vognen. Han skriger bare og kan blive ved indtil vi tager ham op (selvfølgelig ikke lige med det samme – vi har prøvet i 20 min til ½ time, hvor vi har stået ved siden af og forsøgt at berolige ham).
Jeg kan mærke, at det irriterer mig, at han skal vugges/ammes i søvn. Både fordi, at jeg bekymrer mig over, hvor stor en kamp det mon bliver at få ham til at falde i søvn selv, når vi vælger at tage kampen. Og fordi jeg kan mærke, at andres (fx min mødregruppe) holdninger er, at børn da skal kunne falde i søvn selv, og at det er mig, der giver/har givet ham en dårlig vane.
Er børn forskellige, således at nogle kan falde i søvn selv, hvor andre har brug for stimuli for at sove og har det noget med sanseintegration at gøre? Eller er det bare mig, der har givet mine sønner dårlige vaner ved ikke at tage kampen fra starten?
Hvordan skal jeg gribe hele projekt ”lær-at-falde-i-søvn-selv” an og skal jeg vente til han bliver lidt ældre, så han måske får en større fornemmelse for træthed og kan undvære sin mor lidt bedre (min store søn var 4-5 mdr. da vi lærte ham at falde i søvn selv ved at bruge metoderne fra ”Sov igennem uden gråd” – og det var i sig selv hårdt på trods af, at han brugte sut og dermed havde ”noget”, der signalerede, at nu var det sovetid og samtidig gav tryghed)
Med venlig hilsen
”en mor til 2”
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
27. oktober 2024 | Sovevaner | 4 mdr.
Kære Helen. Tusind tak for dit fine svar for et par uger siden. Vores dreng...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Rabarber
Rabarber er velegnede til grød, kompot, suppe og marmelade. Hvis I ofte bruger rabarber i madlavningen, er det en god idé at tilsætte 'Nonoxal' (kalkchlorid) under kogning.
Dette forhindrer at saften i rabarber reagerer med kroppens kalk, som bl.a. giver ubehagelige reaktioner på tænderne.
Rabarber er bedst tidligt i sæsonen fra april og indtil omkring Skt. Hans. Rabarber indeholder små mængder oxalsyre, og i højsommeren stiger mængden af oxalsyre i stilkene. Hvis...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.