Annonce

Annonce

Svar: Prøver grænser af


1. august 2011

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære førstegangsmor

Din datter er igang med at undersøge hvordan verden hænger sammen. Hun øver sig i at finde ud af rigtig mange ting når hun spiser. Det er interessant at finde ud af, hvad lyd tallerkenen laver når den bankes i bordet, skubbes ud over kanten og rammer gulvet. Det er spændende at se hvordan du reagerer på det hun gør og på det hun oplever. Det er også mere spændende at mase maden med fingrene eller tygge på den og tage den ud af munden og se hvordan den så ser ud - end det er at spise den, osv.

Hun undersøger altså på flere niveauer og gør det ikke for at irritere dig eller provokere - kun for at lære. Derfor er det som udgangspunkt rigtig vigtigt ikke at skælde ud, men i stedet prøve at guide hende til, hvad der er godt og rigtigt at gøre og ikke have fokus på alt det hun gør forkert.

Det vil derfor være helt fint, at du lige nu ikke altid serverer maden på tallerkenen, men i stedet på en dækkeserviet eller lignende, fordi hun så bedre kan koncentrere sig om at spise den. Det vil også være rigtig godt at du med ord siger til hende, hvad hun skal "ind i munden skat, ind i munden", så maden kommer ind hvor den skal være :)

Og nogle gange, vil hun naturligvis gøre ting som hun ikke må og her vil det være helt rigtigt at flytte hende eller flytte det hun ikke må pille ved. Ved middagsbordet betyder det, at du nogle gange er nødt til at afbryde måltidet, ved at fjerne hendes tallerken eller ved at fjerne hende fra bordet. Når man lader en handling følge med sit nej, så husker hun det bedre og en handling er f.eks. at flytte hende eller flytte det hun piller ved.

Børn lærer af os voksne og de lærer også af hvad andre børn gør, så jeres datter kan godt lære at slå ud efter andre, når hendes fætter slår ud efter hende. Men det er vigtigt at både din datter og hendes fætter, lærer at man ikke skal slå og at I som voksne derfor sætter jer ned og forsøger med ord at gribe ind og hjælpe til en løsning. Han skal lærer at din datter ikke vil tage tingene fra ham, men bare låne dem og kikke lidt på dem og ...


Annonce

... så får han dem tilbage - og hun skal lære at spørge og ikke bare tage tingene ud af hånden på ham.

Når hun reagerer på at du siger nej, så er det fordi hun naturligt frustreres over ikke at måtte. Hun er jo igang med noget som for hende er super spændende og forstår ikke, hvorfor det er forbudt. Hun er drevet af en indre udforskningstrang og har bare lyst til at vide mere og mere - og det er naturligt ikke rart at blive forhindret i dette. Hun er jo så glad og stolt over at hun f.eks. pludselig kan rejse sig, stå ved tingene og nu nå bøgerne på hylden, som hun ikke kunne nå før, men kun se ... og pludselig kan hun og så kommer du og siger nej og tager hende væk. Det er frustrerende for hende og derfor bliver hun ked af det.

Det er rigtig vigtigt at du her kan rumme den frustration og bære at hun har det sådan og reagerer som hun gør :) Det er naturligvis en fase - men en lang fase, for jo mere hun bliver i stand til at kunne selv, jo flere ting vil hun undersøge og jo flere grænser vil der naturligvis blive brudt. Så de næste par år, vil naturligt være en mere grænsesøgende alder, hvor hun naturligt vil blive frustreret og fortvivlet igen og igen, fordi du ofte vil forhindre hende i de ting hun gerne vil :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvad er vejen til en god opdragelse og et velopdraget barn? Tja ... Anerkendelse for hendes lille spirende personlighed, hendes lyst til at udforske og undersøge. Det er vigtigt at hun bliver mødt og forstået og at du anerkender hende, også selvom du nogle gange siger nej og flytter hende væk. Det er vigtigt at hun ikke føler sig forkert, men vokser op med en følelse af at hun er noget særligt og at hun har værdi. Det er vigtigt at du er klar i dine signaler, at du viser med dit kropssprog, når du siger nej, ligesom det er vigtigt at du aldrig bærer nag. Og du skal vise hende at hun er elsket :)

Læs min bog "Sådan støtter du dit barns udvikling" - netop omkring den udvikling din datter går igennem og hvordan du bedst kan møde hende og netop sætte grænser og samtidig anerkende hende :)

Rigtig meget held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce