Annonce

Annonce

Svar: Skemad og nattesøvn


26. juli 2011

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med jer

Det er meget fint at I nu tilbyder jeres datter skemad to gange dagligt og det er rigtig godt netop at tilbyde forskellige slags grød til frokost og forskellige slags grøntsagsmos til aften.

Hun behøver ikke spise mere end ½ dl. hver gang og drikke lidt vand af kop og det er netop en god idé, at holde fast i en rytme, hvor hun får skemad, når hun vågner af en lur og så får flaske inden hun skal sove næste lur. Den rytme, vil fungerer rigtig godt også fremover og være god i takt med at hun skal til at have mere og mere mad :)

I takt med at hun bliver ældre, vil hun naturligt kunne få mere og mere variation. Når hun bliver 6 måneder, vil hun kunne få grovere grødtyper og hun skal begynde med kød og fisk i sin grøntsagsmos. Hun vil der også have stor glæde af at få lidt bløde frugtbåde, ristede rugbrødsbjælker og lignende i hånden at gumle på og det vil alt sammen øge hendes interesse for skemaden og for det at spise generelt. Men lige nu er det meget fint som hun spiser, det er helt passende for hendes alder :)

Omkring 6 måneders alderen vil hun også kunne sidde i en høj stol og vil kunne sidde med ved bordet, når I andre spiser. Det vil også motivere hende og hun vil naturligt få mere og mere af den mad I andre også får. Så tiden arbejder på den måde også for jer og hun er stadig bare en lille pige, som får skemad som supplement til sine flasker - mælk er stadig hendes hovedindtag.

At sove igennem er at kunne sove ca 5-6 timer uden mælk og mange børn er 6 måneder inden de kan dette. Jeres datter sover faktisk igennem nu, hvis hun kan sove fra ca 23.30 til 04 og mere kan I ikke forvente :)

I kan naturligvis godt forsøge at give hende vælling aften eller sen aften for at se om hun bliver mættet lidt mere af dette og derfor vil sove lidt ...


Annonce

... længere. En flaske med vælling kl. 23.30 vil måske gøre at hun sover til kl. 5, men der er ingen garanti. Nogle oplever en forskel, for andre har det ingen effekt.

Flaske aften, sen aften og tidlig morgen bibeholdes længe. Det er disse flasker som ofte forsvinder sidst og i stedet skrues mælken om dagen stille og roligt ned og flaskerne trappes ud. Dette fordi det naturligt giver plads til mere rigtig mad i dagtimerne. Væskebehov dækkes dog stadig i ydertidspunkterne og først i 7 måneders alderen vil de fleste børn kunne nøjes med fire flasker i døgnet - de vil ofte netop ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften og derudover vil barnet få ca 4 måltider skemad samt mellemmåltider om dagen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


At kunne falde i søvn alene og uden mor og far - er urealistisk. Børn har naturligt brug for deres forældre, når de skal sige farvel til dagen og alle oplevelserne, de har brug for hjælp til at falde til ro og de har brug for at føle sig fuldstændig trygge. Små børn ved ikke hvor vi er, når de ikke kan se os. De kan ikke forholde sig til tid, ved ikke at vi komme igen om lidt og de kan ikke forholde sig til at vi er inde på den anden side af væggen. Når de ikke kan se os, så tror de vi er forsvundet. Små børn har derfor brug for at kunne se deres forældre og mærke os, for at kunne føle sig trygge ved at sove.

Derfor er det meget godt og meget fint og vigtigt, at I lægger en hånd på hendes brystkasse, siger såh-såh-såh osv. Det er fine beroligende ord, som hun på sigt også vil kunne finde ro ved på afstand, men som er naturligt at hun har brug for nu og de næste mange måneder frem :) Det fungerer godt, det vil det også gøre fremover og man skal som udgangspunkt ikke ændre på noget der fungerer :)

Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en fantastisk brevkasse og nogle fantastiske og velskrevne bøger. Begge dele har ofte hjulpet os siden vi blev forældre for ca. 1½ år siden!

Tak fra familien i København.


Annonce