Svar: At lægge sig til ro og sove
Hej med dig
Det er helt naturligt at din datter rejser sig op igen og igen, når hun bliver puttet. Hun har en stor motorisk uro, og har svært ved at slappe af i kroppen, når hun skal sove.
Det er for det første rigtig vigtigt at I har et godt putteritual. Det vil være rigtig godt at I starter med aftensmad og derefter giver hende et bad. Det at blive badet, vil give hende ro i kroppen efterfølgende. Det vil være godt at I bruger lidt tid på at frottere hende med håndklædet, smøre hende ind i lidt creme, massere hende lidt osv. fordi det er med til at give hende fysisk ro, når hun skal sove.
Efter badet vil det være rigtig godt at hun får en godnatgrød og derefter skal hun så i seng og have sin flaske. Det kan være okay at give hende flasken i seng, fordi putteritualet så ikke afbrydes af først at være i favn og derefter blive flyttet til sin seng. Og det er helt naturligt at skulle have mælk i forbindelse med at skulle sove. Sid ved siden af hende, hold flasken, kærtegn hende, syng evt. lidt for hende og hjælp hende til ro på denne ...
... måde.
Det vil være rigtig godt at elevere hendes hovedgærde, så hun ligger lidt højere med hovedet, når hun ligger ned og får flaske. Det kan du gøre ved at komme en lille pude eller lignende ind under hendes madras i hovedenden.
Sørg for at fjerne flaske inden hun falder helt i søvn, gerne lige der, hvor hun så smiler til dig og triller om på siden og sover. Det er vigtigt at hun ikke falder i søvn med flasken af munden, men lærer at sove uden denne afhængighed og bare med trygheden ved at du er der for hende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal altså sidde hos hende og hjælpe hende til fysisk ro og hjælpe hende til at overgive sig til søvnen, netop med din nærhed. Hvis hun rejser sig op igen og igen, trods ovenstående tiltag, så er hun måske puttet for tidligt.
Det kan også være at hun er utryg og ked af det, - hvis hun rejser sig, strækker armene op mod dig og signalerer "tag mig op" så skal du naturligvis tage hende op, trøste og berolige og ikke lægge hende ned, før hun atter viser sig parat :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.