Annonce

Annonce

Svar: Dagsplan, kost og søvn - præmature tvillinger


23. juli 2011

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Twinmom

Stort tillykke med dine piger, tak for dit brev og velkommen til :)

Det er helt naturligt at pigerne stadig ikke har nogen helt fast rytme og det er helt naturligt i forhold til deres alder, at dagene stadig er meget forskellige.

De fleste børn vil i 3-4 måneders alderen have en rytme, hvor de sover deres 3. lur ligger så sent, at den naturligt påvirker putningen til natten og mange børn går først i seng omkring kl. 22 i den alder. I 5 måneders alderen vil mange børn begynde at sove lidt kortere lure i løbet af dagen, de har ofte stadig behov for 3 lure dagligt, men powernappen ligger ofte tidligere, hvorfor puttetidspunktet for natten ofte også rykkes frem. Og i 6 måneders alderen vil mange børn helt springe powernappen (3. lur) over og det vil være passende med et puttetidspunkt omkring kl 19.30-20.

Da dine børn er født før tid, er man nødt til at tage hensyn til, at de naturligt kan have behov for at sove den 3. lur sent og dermed gå sent i seng. Det er helt relevant med 3 lure dagligt stadigvæk og det kan være for tidligt at arbejde på et puttetidspunkt allerede kl. 19.30-20 ... Modsat, hvis det umiddelbart virker for jer, at forsøge en sådan rytme nu, så skal du naturligvis gøre det (planen jeg sender er derfor med udgangspunkt i dette :))

Under alle omstændigheder er det en rigtig god idé at du forsøger at holde fast i en nogenlunde fast plan og struktur for dagen. Det er rigtig godt at I forsøger at stå op til samme tid hver dag og at du prøver at give flaske og lidt skemad på faste tidspunkter. Det har stor betydning for påvirkningen af det indre ur, deres cirkadiske rytme.

Det samme gælder faste rutiner, genkendelighed. Det at indføre fast måde at putte dem på, have aktivitet, bad osv. på faste tidspunkter og gøre det samme dag efter dag, giver genkendelighed og dermed tryghed. Det forbereder dem på hvad der nu skal ske og det vil også hjælpe jer på sigt.

Det er altid svært når man har to børn, for ingen børn sover på samme måde og det er svært at køre tvillinger ind efter helt samme rytme. Men det kan være en rigtig god idé at forsøge. Og det lyder faktisk meget fint alt det du allerede gør og du har fine overvejelser omkring dine piger :)

Mit forslag til en dagsplan lavet ud fra dine ...


Annonce

... angivne tider ser således ud:

Tidlig morgen 04: Flaske og sover videre

Morgen 7: Flaske og dagen begynder som nu.

Ca kl. 9: Flaske og puttes til formiddagslur, sover ca 1 time som nu.

Formiddag 10.30: Tilbydes smagsprøver på grød, vand af kop.

I leger, pludrer, er aktive, hygger jer.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 12, må gerne sove 2-3 timer som nu.

Eftermiddag 15: Flaske, leg, hygge.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sover dagens 3 lur på 30-45 minutter som nu

Aften 18: På sigt skal de her have smagsprøver på grød eller mos og vand af kop. Dette når skemaden til frokost fungerer og de virker klar til mere. Lige nu flaske som nu.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 22-23: Flaske - det er meget flot hvis de her kan sove til kl. 03.30/4.00. Det er at sove igennem og er super fint og dejligt. Det skal du nyde. Selvom du synes de ikke drikker så meget midt nat, er det vigtigt at bibeholde denne flaske lidt endnu :)

Alternativet kan du forsøge at lade dem melde sig selv. Så du ikke giver dem flaske kl. 22, men først, når de giver lyd fra sig og viser behov. Måske vil de så melde sig kl. 23 eller 23.30 og vil så her drikke en større mængde, hvorefter de så sover videre igen. Det kommer helt an på, hvordan du også selv trives. Det kan være ganske fornuftigt at give dem flasken kl. 22 inden du selv går i seng, netop fordi de jo sover godt og du så har mulighed for også at få lidt søvn inden de så er der igen kl. 03.30 ... :)

Som du kan se af min plan, så forsøger jeg at lave en rytme, hvor de naturligt får mælk inden de skal sove. Det er helt naturligt og rigtig godt, at de får mælk at sove på og du skal ikke lige nu være urolig for afhængighed af flasken, dårlige vaner eller andet. Lige nu er det vigtigt at fokusere på rytmen, på deres indtag og behov. På sigt vil det være helt naturligt at de får skemad, når de vågner af en lur og får mælk inden de skal sove næste lur. På den måde vil mit forslag til rytme, naturligt også hjælpe jer fremadrettet :)

Tilsidst vil jeg lige sige at de 800 og nogle gange 900ml lyder helt okay. Ved siden af dette kommer skemaden så stille og roligt ind, samt lidt vand af kop, når de spiser. Det er fint :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce