Brev:
Madplan til lille spiser
Hej Helen
Vi har brug for nogle gode råd ang. mad til vores nu 9 måneder gamle datter. Hun har aldrig været en stor spiser, og kan ikke komme op på de anbefalede mængder – hverken med mme eller fast føde. Fødslen blev sat i gang 14 dage før termin(3340 gr.) Vi vil meget gerne hvis du vil lave en madplan til os og samtidig give os nogle råd til hvordan vi måske kan få hende til at spise lidt større mængder.
Vores nuværende dagsplan:
Kl. 6.30 Vi står op
Kl. 7.00 Havregrød med smag og mme af kop – hun spiser måske 1/2-3/4 dl grød
Kl. ca. 8.30 puttes til første lur – sover ca. 45 min
Kl. 10.00 Øllebrød med mme af kop – hun spiser måske max ½ dl. Efterfølgende får hun ca. 3 skefulde frugtmos. Hendes sult ved dette måltid er faldet og vi overvejer om det skal erstattes af noget andet!?
Kl. 12 Flaske med mme inden middagslur – hun drikker ca. 120 ml. Herefter sover hun 45 min – 1 time.
Kl. 15 Tilbydes her for tiden færdiglavet mad på glas eller tykmælk, avocado, frugt eller lign. med mme af kop til. Hun er ikke særligt interesseret i at spise og det bliver ikke til meget. Her plejede hun at spise rugbrød med smørbart pålæg men det gider hun slet ikke længere.
Kl. 16 Flaske med mme inden lur – hun drikker ca. 60 ml. Puttes herefter og sover ½- ¾ time. Det er dog ikke altid det lykkes at få hende til at sove selvom hun er træt. Så vi overvejer om det skal til at hedde 2 lure om dagen – men vi ved ikke hvordan vi så får hende til at sove mere end 45 min da det jo ikke kan holde hende kørende til kl. 19, hvor hun altid er meget træt.
Kl. 17.30-18 Aftensmad. For tiden får hun færdiglavet grød – hun spiser ca. 4 skefulde. Mme af kop. Herefter plejer hun at spise enkelte kogte broccolibuketter eller lign. mens vi ...
... spiser.
Kl. 19 Puttes med flaske – hun spiser 100-140 ml. Sover til næste morgen.
Det er altid en kamp at få hende til at spise – men vi gør meget ud af at det er sjovt og vi hygger for ikke at forbinde det med noget surt. Vi putter altid lidt ekstra fedtstof i hendes mad – ca. 2 tsk olie(ikke den færdiglavede) – er det ok at putte lidt ekstra i? og hun får jerndråber hver dag. Hun sover fint igennem om natten og vi vækker hende ikke til flasker, når hun nu sover så godt. Vi har altid været meget opmærksomme på hendes manglende sult og det har resulteret i en del frustrationer, men vi er dog blevet mere trygge ved det og hendes vægt.
Vi har tidligere givet hende forskellige slags grøntsagsmos med kød/fisk, men det gider hun ikke mere. Da hun var 5,5 mdr havde hun en periode hvor hun slet ikke ville tage flasken, men vi kan nu få hende til at tage den lidt igen – dog vil hun stadig ikke suge af flasken. Hun gumler på den og får så den mælk der løber ud.
Hun er en meget glad og opmærksom og aktiv pige, men er dog ved sidste vejning faldet under sin kurve – vi venter nu på næste SP besøg i næste uge. Vi tror dog ikke hendes vægt er steget som den skal. Vores vægt siger at hun vejer 8,3 kg (er dog lidt ustabilt) Hun vejede 7,6 kg ved 6 mdr.(med ble og body)
Vi har ikke været så gode til at lade hende sidde med maden selv – hvilket vi ved vi skal til. Det har mest været riskiks hun har siddet med selv som mellemmåltid. Problemet er bare at hun så stort set ingenting får indenbords. Så vi har prioriteret at hun får mad i maven.
Kan du give os en god madplan og evt. råd til hvordan vi kan få hende til at spise mere i løbet af dagen?
Håber meget på at du kan hjælpe os - vi har brug for det.
Med venlig hilsen
bekymrede forældre
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.
Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!
Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.
Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.
Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)
Med venlig hilsen
En familie på fire