Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise fast føde - 8 mdr.


25. juni 2011

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Idas mor

Tak for dit brev - jeg kan godt forstå du er frustreret og også ked af det, for det er usigelig hårdt, når vores børn ikke spiser. Vi ved jo hvor vigtigt det er og bliver naturligt bekymret.

Men det lyder som om at din datter trives og alligevel får noget indebords - det kan godt være at hun ikke spiser meget af gangen, men hun får små hyppige måltider og spiser en lille smule hver gang og det hun spiser, optager hun tilsyneladende godt. I hvert fald har hun masser af energi til at udvikle sig, kravler, rejser sig og undersøger verden og lyder til at være motorisk rigtig godt igang i forhold til hendes alder.

Der kan naturligvis godt være en risiko for at hun ikke får de vitaminer, mineraler, protein, fedt osv. som hun har brug for, hvis hun spiser meget lidt eller spiser meget ensartet. Derfor skal du naturligvis forsøge at give hende så varieret en kost som muligt, så hun får lidt af alle fødevaregrupper - også selvom det er lidt, hun spiser af hvert.

Du kan overveje om du vil skifte over til ACD dråber i stedet for at give hende D-dråber, fordi hun så på den måde får lidt ekstra vitamin indenbords. Kosttilskud i øvrigt anbefales ikke til så lille et barn.

Det er vigtigt at hun får sunde fedtstoffer og det vil være rigtig godt, hvis du kan få hende til at spise fisk. Det kan være varm fisk, som laks, rødspættefilet, fiskefrikadeller osv. Det kan også være fiskepålæg som makrel, tun, torskerogn eller lignende, ligesom du kan give hende stykker af marinerede sild, rejer, muslinger ... fisk er vigtigt, fordi det indeholder bla. Omega-3.

Omega-3 fedtsyrer er først og fremmest vigtige for udviklingen af barnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse). Og man ved at indtag af fisk (omega 3) i de første 2 år har betydning.

Protein er også vigtigt for væksten og det vil derfor også være rigtig godt. Protein findes især i kød, indmad, æg og forskellige fuldkornsprodukter. Lad derfor din datter spise disse ting også. Hun må f.eks. gerne få hårdkogt æg og hun må også gerne få omelet eller lignende en gang imellem.

Kalk/calcium er vigtigt, og hun bør få ½ liter mælk om dagen. Det er fint med de 400-450ml mme i flaske, det sikrer også hendes behov for jern. Derudover skal der være mælk i grød og mos. Det vil også være rigtig godt, at hun får ost - ost er en vigtig kilde til kalk, det kan ...


Annonce

... være oste bjælker hun kan gnave, det kan være smøreost, det kan også være ost der indgår i maden f.eks. i lasagne eller drysset på en pastaret eller lignende.

Du spørger om det er forsvarligt at hun ikke får mælk i løbet af dagen. Ja - hvis hun aften og nat sikres sit behov for mælk, så er det okay. DOG er det vigtigt at sige, at hendes væskebehov naturligt skal dækkes, og vand skal hun have - men man kan også give for meget vand. Jeg ved ikke hvor meget vand du giver hende inden hun skal sove sine lure om dagen, men du skal være opmærksom på at hun også kan have så meget vand i maven, at det tager pladsen op for maden ...

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen trives med 3 flasker dagligt, der ligger inden middagslur, aften og sen aften, eller inden middagslur, aften og en gang i løbet af natten og så vil de drikke vand af kop sammen med deres mad og på den måde få dækket deres behov for væske.

Det er vigtigt at du forsøger at fine balancen mellem at hun vil spise selv og også naturligt bliver for træt og mister koncentrationen og derfor skal hjælpes. Du er stadig nødt til at made hende, for at hun får mad nok. Nogle gange er det godt at starte med at made hende og så lade hende spise lidt selv bagefter. Andre gange er det bedre at lade hende starte selv og så følge efter med skeen, når hun bliver for træt og ikke kan overskue det selv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er helt naturligt at børn i 8-10 måneders alderen ikke kan koncentrere sig om at spise særlig meget selv, selvom de rigtig gerne vil. Det kræver rigtig meget af dem og de bliver for trætte inden de har fået spist nok. De bliver pylrede, kede af det, frustrerede og afviser derfor maden - og det er derfor vigtigt at supplere med skemaden, så de bliver mætte nok :)

I skal naturligvis også sikre jer, at hun ikke har problemer med sin mundmotorik, at hun rent faktisk er i stand til at tygge og arbejde med den føde hun får i munden. Der er ergoterapeuter som tilbyder mundmotorisk træning på børn, til de børn der har behov for det ... bare til orientering, det lyder ikke som om at I har problemer der, men det kan overvejes.

Jeg håber at I kan bruge ovenstående videre - mon ikke tiden også arbejder lidt for jer. Storesøster lyder til at have en god appetit og lillesøster vil med tiden naturligt spejle sig mere og mere i hende ... så forhåbentlig er der lidt hjælp den vej på sigt :)

Rigtig meget held og lykke fortsat! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ymer og ylette

Sundhedsstyrelsen fraråder, at børn under 12 måneder får ymer og ylette, da proteinindholdet er for højt.

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce