Annonce

Annonce

Svar: Sove på samme værelse - 16 mdr.


22. juni 2011

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære glade tvillingemor

Dejligt at høre fra dig igen - det lyder som om at I har det godt og at børnene trives :)

Hvad laver I, når I sidder med børnene i favnen. Synger I for dem? I givet fald, så handler det nemlig om at synge den samme sang, men så gøre det imens de ligger i deres seng. I kan i stedet for at sidde med dem, så holde hænderne på dem, lade dem mærke at I er der stadig væk, give dem fysisk kontakt og nærhed som de viser behov for - altså næsten give samme rutiner som de kender og føler tryghed ved.

Det kan godt være at børnene til at starte med vil rejse sig og tumle lidt rundt, fordi de har svært ved at finde ro. Det må de naturligvis gerne. I skal sikre jer at puttetidspunktet er rigtigt og det kan være nødvendigt i en periode at putte dem ½ time senere, fordi I så er sikre på at de er fuldstændig parate til at sove, når de puttes. Det kan også være en god idé at give dem en godnatgrød inden sengetid, så de er fyldt lidt ekstra op med mad i maven - så de har en fornemmelse af netop at have brug for at skulle "ligge og slå mave", fordi de har spist godt.

I kan sidde på værelset og læse en historie højt for dem, imens de så ligger i deres senge og lytter, I viser billeder osv. og naturligt beroliger med små ord: "Nat, nat, sove-nu" og lignende, så de hører, hvad de skal og så som sagt synge den sang eller give dem det ritual, de plejer at have - eller i hvert fald forsøge at skabe et ritual så tæt på det som muligt.

I kan overveje at introducere en sovebamse til dem nu, det kunne også være en putteklud. De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de tager en sådan substitut til sig og det er netop det, det er - en substitut for mor og ...


Annonce

... far og dermed en måde for dem at lære, at sove uden at være i jeres favn og uden at behøve jer hos jer hele tiden.

Fordelen ved en puttesklud eller sovebamse er også, at det er dem selv der styrer behovet. De kan putte med den, nulre næse osv. når de har behov for det - det kan de ikke med jeres, arme og hænder og en bamse eller klud kan følge dem uanset om de er hjemme, bliver passet af bedsteforældre eller er i vuggestue osv.

Puttebamsen, kluden eller hvad I vælger skal indgå som en fast del af dagen, både være der som trøst, når de er kede af det og også som putteting, når de skal sove. Den skal bruges fast hele dagen igennem og skal stille og roligt erstatte jeres hænder og tilsidst erstatte jer, så I ikke behøver sidde hos dem til de sover helt.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tag dem meget gerne med ud selv at vælge en bamse, det betyder ikke så meget, hvad det er for en - det der er vigtigt er, at de selv viser interesse for en bestemt og ofte vil de godt kunne signalere, hvis der er en i butikken, som de synes særlig godt om :) Det er et forsøg værd.

Prøv derfor at ændre ritualet sådan, at I får en bamse introduceret mere og mere og får trappet behov for jer mere og mere på afstand. Først fra favnen ned i seng, stadig samme sang, samme beroligende ord, hvad I nu plejer at gøre - men hvor de ligger ved siden af jer og I beroliger med hænder. Og Prøv så at få bamsen introduceret mere og mere og trappet behovet for jeres hænder mere og mere væk. Læs gerne en lille historie, syng den samme sang, så I stadig er der, men lidt på afstand og så de kan ligge i deres senge, lytte og falde trygt i søvn og I kan bevæge jer ud af værelset :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bøvse

Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.

Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.

Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.

Spædbørn...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annonce