Annonce

Annonce

Svar: En frisk start på søvn


22. juni 2011

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Stort tillykke med lillesøster, hvor er det dejligt, at I allerede nu kan fornemme, at det er et helt andet forløb med denne pige. Fødslen er anderledes, hele starten er en anden, men hun har også naturligt forskellig fra storesøster. Når man får børn fa samme køn og er samme forældre, så tænker man naturligt at de må være en del ens - ja børn er forskellige, men de må altså også ligne hinanden ... Det er ikke sikkert, de kan være som nat og dag og derfor er det også vigtigt at man ikke opdrager dem ens, men forsøger at møde dem hver især, med de behov de har.

Det er rigtig fint at I nu arbejder på at putte lillepigen, så hun ikke kun kan sove i armene hos jer, men lærer at sove for sig selv. Men det er vigtigt at I stadig lytter til hende og til hendes behov - og derfor tager hende op på skulderen, går lidt rundt med hende, beroliger og betrygger, måske lige hjælper bøvsen op, giver hende lidt ekstra mælk og så putter hende igen derefter. Det er helt naturligt at hun ikke kan puttes vågen i sin seng og allerede nu lære at sove uden afhængighed af jer - hun er et lille barn, som naturligt finder størst tryghed, når hun føler sig omsluttet og når hun kan mærke jeres varme, vejrtrækning, hjerterytme osv.

Du må gerne sidde med hende i dine arme, der er ikke noget mere skønt en et spædbarn på brystkassen - den fornemmelse og savnet af det, tror jeg altid vil være der :) Men hvis du gerne vil undgå at lillepigen vågner op, når du lægger hende fra dig, så er det vigtigt at du ikke sidder med hende til hun falder i søvn.

Start med at give hende mælk, lad hende bøvse, skift hende og svøb hende så i forbindelse med skiftning. Det at være svøbt vil hjælpe hende til fysisk at holde sammen på sig selv, det vil give hende fysisk ro og det vil gøre at du lettere kan flytte hende fra favn til seng. Giv hende mælk igen imens hun er svøbt og flyt hende så fra din favn og ned, hvor hun skal sove. Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er ...


Annonce

... blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Hun skal flyttes fra din favn lige der, hvor øjnene ruller, hun misser med øjnene og tydeligt har svært ved at holde sig vågen.

Stille og roligt putte hende fra din favn ned i sengen. Stå lidt ved hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Ligger hun i slyngevuggen, så vug den lidt.

Da I har erfaring med, at det er svært at få skabt gode søvnvaner hos barnet og da I er urolige for at få skabt dårlige vaner, så synes jeg faktisk det er lidt problematisk, hvis hun kun kan sove i sin slyngevugge. Den er tryg og god for hende imens hun er lille, men det vil være godt, hvis hun også dagligt kunne sove i sin lift/barnevogn og lærte at sove uden at skulle være i bevægelse ...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Jeg nævner det kun, fordi du selv gør opmærksom på, at det er vigtigt for jer ikke at få skabt vaner, som på sigt kan være svære at ændre - så prøv også at medtænke at hun om nogle måneder meget gerne må kunne sove i en tremmeseng eller i en barnevogn og også lærer at sove disse steder ... Du skriver at hun ikke kan sove i barnevogn, hvor I bor - hun kunne måske godt lære at sove i liften, som så kan flyttes til barnevognen, så hun en gang imellem også kommer med ud. Du skal vel også på legepladsen med storesøster, op at handle eller andet, hvor lillesøster skal kunne sove ude? Bare en tanke.

Hvorom alting er, så er det altså vigtigt at du lægger hende fra dig, med det samme hun slipper bryst/flaske og putter hende der. Hvis du sidder med hende i ½ time og derefter flytter hende, så vågner hun naturligt og får ikke den søvn hun havde behov for :)

Og så vil jeg naturligvis også foreslå dig, at du læser to af mine bøger "Sådan får du dit barn til at sove" og "Sådan støtter du dit barns udvikling" :) Glæder mig til at følge jer videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce