Annonce

Annonce

Svar: Græder min søn mere end hvad der er normalt?


18. juni 2011

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Mette

De første uger, hvor ens barn bliver født, lever man ofte i en "boble" - men nu begynder hverdagen at melde sig, dit overskud er større og du er sandsynligvis begyndt at gå lidt flere ture hver dag, du tager din dreng med på indkøb, på besøg hos venner og familier, måske er i ved at starte i mødregruppe osv.

Det er rigtig dejligt og du må gerne komme ud at hjemmets fire vægge - men det er naturligt at den øgede aktivitet og opdagelse af verden også gør din dreng lidt ekstra urolig. Han får en masse nye oplevelser, nye synsindtryk, lugte og oplever nye steder, og det kan meget nemt bevirke, at han kommer ind i en periode, hvor han viser ekstra meget behov for tryghed. Hvor han græder lidt mere og viser behov for at være mere i favn hos dig.

Ofte græder barnet sidst på dagen. Samtidig med at du falder lidt til ro, far kommer hjem osv. så begynder grådanfaldene typisk og det kan nogle gange virke voldsomt.

Som forældre bliver man naturligt usikker og urolig for om noget er galt og man prøver ofte 117 ting i håb om at et eller andet vil virke. Du skrifter blev, du tilbyder ham mælk, du prøver at putte ham, tager ham op igen, over til far, leger lidt, går lidt, tilbage til mor, tjekker bleen igen osv. I prøver alt for at finde en løsning, men ofte er det I gør, at give ham ekstra mange stimuli, som faktisk er det han protesterer over.

Han er så fyldt op med indtryk og stimulation fra hele dagen, at han om aftenen slet ikke kan kapere det og derfor græder ekstra meget. Han har her brug for at du netop går med ham i barnevognen - præcist som du også fornemmer virker. Når han ligger i barnevognen, så ligger han beskyttet under kalechen, det er som at ligge i en lille hule, samtidig giver vognens bevægelser ham en ro og hjælper ham til at slappe af. På samme måde hjælper det at være i en slynge, at være helt tæt på dig - han mærker dine bevægelser, din vejrtrækning, din hjerterytme, - han ...


Annonce

... mærker det han kender fra tiden i livmoderen og det gør ham rolig. Der har han det allerbedst.

Du skal naturligvis hjælpe ham med at komme af med sine bøvser i forbindelse med måltiderne, så han ikke græder, fordi han har ondt i maven. Og det er her vigtigt at hans ryg holdes lige. Han kan ikke komme af med luften, hvis han ligger klemt sammen - han skal op og hænge over din skulder, hans arme skal være løftet og maven og ryggen strakt ud, så luften kan finde vej op. Du må gerne klappe med små lette klap på ryggen og hans lille blenumse, så du hjælper luften op og ud.

Du må også meget gerne hjælpe ham ved at cykle med hans ben, bukke og strække benene, massere lidt under hans fødder osv. fordi det også kan være med til at sætte lidt gang i maven og hjælpen mælken og evt. luft igennem systemet. Nogle børn prutter mere end de bøvser :) Men det er klart, at jo mere luft der skal igennem maven, jo mere mavekneb, vil han naturligt kunne have.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være rigtig godt, hvis du kunne lære ham at tage imod en sut, så han netop når han sutter kan få lidt ro i maven. Det der er vigtigt her er, at han ikke sutter for meget, fordi han skal bruge sin energi på at sutte for at få mælk. Så sutten skal først gives, når han har spist og derefter skal have ro i maven, sove og slappe af. Han må ikke blive holdt hen med en sut, - når han viser suttebehov, skal det stilles ved bryst eller flaske først :)

Du skriver at han nogle gange græder op til 3 timer på en dag - det er meget og jeg kan godt forstå at du i sådanne situationer bliver i tvivl om, hvorvidt der er noget galt og at du også føler dig hjælpeløs. Hvis det sker igen, så synes jeg du skal få jeres læge til at se på ham. Det er vigtigt at han er blevet undersøgt så du sikker på, at der ikke er en fysiologisk grund til at han græder.

I min bog "Sådan støtter du dit barns udvikling" kan du også læse om små børn og gråd :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Psykisk udvikling børn

Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.

Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.

I en...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce