Annonce

Annonce

Svar: Er i tvivl om min datter får mælk nok


13. juni 2011

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Mor

Når man ammer, så ved man jo aldrig helt, hvor meget mælk ens barn egentlig får - og selvom du forsøger med en flaske og din datter så af den drikker 60ml, så behøver det ikke betyde at hun drikker den mængde hos dig. Hun drikker måske mindre af flasken, fordi hun ikke bryder sig om smagen af erstatning ... det kan du ikke vide ... :)

Derfor er du nødt til at se på hvordan hun trives. Om hun tisser og har gode våde bleer, om hun tager godt på osv. som udtryk for at hun får sit behov dækket.

Om en amning varer længe eller kortere tid behøver ikke have noget at sige i forhold til, hvor meget mælk barnet får. Du kan have en hurtig nedløbsrefleks, der gør at mælken strømmer meget let til din datter og hun kan have et god evne til at die, hvor hun med stor vacuum formår at malke mere mælk ud af brystet end du umiddelbart tror ... Igen, du kan aldrig vide det præcist, når du ammer :)

De fleste børn vil i 7 måneders alderen trives rigtig godt med fire amninger i døgnet. Disse fire amninger vil normalt ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Når jeg ser på din plan i løbet af dagen, så ammer du fem gange i døgnet og det er helt fint - men du ammer ikke sen aften.

Hvis din datter er i stand til at sove fra kl. 20 til 05 uden at melde sig og vise behov for brystet, så lyder det som om at hun får mælk nok .. det gør hun sandsynligvis også fordi hun jo ammes de 5 gange, men hun sover længere end man normalt ville forvente og det kunne være ønskeligt, at hun om dagen stille og roligt fik nedsat amningerne og fik øget sit indtag af mere rigtig mad. Hun skal altså stille og roligt have flere små måltider i løbet af dagen og amningerne derfor trappes ned - og for så stadig netop at sikre hende mælk nok som du spørger til, vil det normalt være nødvendigt at amme sen aften.

Mit forslag til en dagsplan som sikrer din datters behov for både mælk, vand og mad, ville se således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7-8: Havregrød/øllebrød + vand af kop

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop

Puttes til formiddagslur uden amning

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: Tilbydes flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden at gumle på ...


Annonce

... selv, vand af kop. Må om eftermiddagen også stadig gerne ammes, så hun sikres lidt ekstra mælk der - men på sigt vil denne amning ofte forsvinde.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være ris med lidt sovs, laks fra ovnen, indmaden af en frikadelle, kartoffelmos og millionbøf eller lignende. Suppleres med kogte stykker blomkål, broccoli, en kartoffelbåd eller lignende at sidde med og gumle på selv, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og kan spise mere eller mindre i søvne og derefter puttes og sove videre.

Det er meget fint at du holder mængden af skemad på ca 1 dl af gangen for fortsat at sikre plads til mælken. Men det er vigtigt at hun får mere og mere rigtig mad, grovere grødtyper, mere kød og fisk, mad i hånden osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Mange forældre er bange for at deres børn skal få maden galt i halsen, men børnene kan kun lære det ved at forsøge og du er nødt til at give hende mad hun selv kan gumle på. Du skal ikke give hende æblebåde som f.eks. knækker let og sætter sig fast i halsen, prøv i stedet med en appelsinbåd, som hun kan sidde og sutte saften ud af.

Prøv også med ristede rugbrødsbjælker, - se i web-tv/babykøkkenet her på siden, hvordan du laver dem.

For at komme igang med at tygge er det også en god idé at du giver de grovere grødtyper som f.eks. havregrød og flerkornsgrød og sætter indtaget af f.eks. risgrød ned. Det er vigtigt at du bruger kød og fisk i grøntsagsmosen dagligt, fordi det også er med til at give lidt mere bid og mere struktur i mosen og vænne din datter til at maden skal arbejdes med i munden.

Det vil være godt at tilsætte godt kogte ris i grøntsagsmosen, fordi de også er med til at give lidt bid. Det vil være rigtig godt at du moser nogle af grøntsagerne med en gaffel, og blander med lidt sovs, så der ikke er tale om fuldstændig blendet mad, men så I stille og roligt kommer igang med mad, som har lidt mere bid.

Hun skal naturligvis være under opsyn, når hun spiser og når hun sidder med noget selv så du kan reagerer, hvis hun pludselig får noget galt i halsen. Selvom det er sjældent at det går galt, så kan det jo ske - du kan naturligvis overveje om du vil have et førstehjælpskursus i, hvordan du skal reagere i en sådan situation. Flere firmaer tilbyder f.eks. at komme ud til mødregrupper :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleer

Det må anbefales at bruge engangsbleer, da dette er både nemt og rart for mor og barn. Bleerne bliver bedre og bedre kvalitet og det er muligt at købe svanemærkede bleer, så man både skåner barn og miljø. Det er normalt ikke mere miljøbelastende at bruge engangsbleer, end stofbleer der skal vaskes, koges og tumbles.

Dit barn skal i starten skiftes 6-10 gange i døgnet og barnet vil ofte bruge ble til det er 2 ½ - 3 år gammelt. Efter 3 års alderen bruger mange stadig ble om...

Læs mere i Babylex

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.

Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.

Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.

Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder


Annonce