Annonce

Annonce

Svar: Beslutning om at sove på eget værelse


10. juni 2011

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Det er helt naturligt at du har brug for at have din datter tæt på dig. Det er helt naturligt at det gør dig tryg, at vide, at du kan høre hende og reagerer hurtigt på hendes signaler og hjælpe hende, når hun har behov - og ingen skal fortælle dig at det er forkert!

Der er ikke nogen faste regler for, hvornår børn skal sove på eget værelse. Førhen i tiden, boede man på meget mindre plads og det var helt naturligt at familien sov sammen, men efter vil har fået flere penge, større huse - ja så er der også børneværelser og nogle gange børneafdelinger, hvor man sover i hver sin ende af huset. Det er ikke et naturligt behov - mennesket er flokdyr og har brug for at kunne mærke hinanden.

Nogle vælger at praktisere samsovning, hvor man bevidst vælger at familien skal sove sammen. Nogle indretter soveværelse med en stor seng på 4x4 meter, så der er plads til alle. Andre vælger at børnene sover sammen, så børnene har hinanden og får trygheden og nærheden på den måde og atter andre vælger at børn og voksne skal ligge hver for sig. Hvordan man gør er vidt forskelligt og du skal gøre det, som du føler er det rigtige for jer.

Man kan sige at de første 6 måneder, så er der i forhold til vuggedød noget vigtigt i at sove sammen. At sove i samme rum, det der også kaldes "rooming in". Netop det at sove i samme rum virker forebyggende på vuggedød, fordi forældres natlige støj naturligt er med til at holde barnets vejrtrækning igang. Det at sove i samme seng anbefales dog ikke.

Omkring 6 måneders alderen oplever mange en ændring, som handler om at "nu er det gået ½ år og nu har vi ikke længere et spædbarn, men en rigtig baby" - og det betyder at mange forældre begynder at føle behov for, at få soveværelset for sig selv. Men det behøver ikke være sådan, man kan sagtens have behov for ...


Annonce

... stadig at have sit barn hos sig.

I 8-10 måneders alderen vil mange børn have en naturlig periode, hvor de begynder at sove uroligt. De er i separationsfasen og kan i denne periode virke meget klyngende og tryghedssøgende. Det betyder at de om natten ofte kan have ekstra behov for deres forældre.

I 12-14 måneders alderen opleves ofte en tilsvarende periode som hænger sammen med at barnet begynder at gå mere og mere rundt, rejser sig ved tingene osv.

I 18-20 måneders alderen vil mange børn også sove uroligt, vågne med skrig om natten, drømme meget osv.

Når børn er 2½ år, vil de ofte være bange for mørke, vil ikke sove alene osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og sådan vil børn naturligt i perioder have brug for deres forældre om natten og hvor de er ekstra tryghedssøgende.

Man kan sige, at netop i disse urolige perioder, kan det være svært at arbejde på rutiner og vaner, hvor barnet skal lære at sove for sig selv, fordi barnet er ekstra klyngende og tryghedssøgende lige her - derfor kan man sige, at det kan være en god idé at putte barnet på eget værelse i de perioder, hvor man erfaringsmæssigt ved at der er mere ro på. Men igen - det er jo ikke sådan at løbet er kørt, hvis man ikke får barnet på eget værelse når det er 7 måneder, der kommer jo en periode igen, hvor man kan arbejde på dette :)

Det vigtigste er at barnet er tryg. Tryghed er alfa omega, trygge børn sover godt!

Så hvordan får du taget hul på alt dette ... Tal med din mand om hvordan han har det og opvej fordele og ulemper ved at sove sammen og ved at sove hver for sig - lyt til dit hjerte og hvordan du har det bedst og sig til dig selv, at løbet ikke er kørt, fordi du venter og bliver mere parat, hvis du har brug for det. Jeres datter må selvfølgelig gerne sove i soveværelset!

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ærter

Fra 6 måneders alderen må barnet gerne få ærter. Ærter kan her koges til ærtemos og det samme kan gøres med andre bælgfrugter, som brune og hvide bønner, kigærter og linser.

Barnet optager bedst næring fra ærter og andre grøntsager, hvis de koges.

Fra 9-10 måneders alderen vil mange børn have stor glæde af at spise ærter, det er god træning for at øve pincetgreb og ærter kan fint gives sammen med rugbrød til frokost.

Ærter indeholder protein, samt...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce