Annonce

Annonce

Svar: Gode råd om kost og frysning


10. juni 2011

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Dejligt at høre, at I er kommet godt igang med skemaden :)

Små børn har brug for ekstra fedtstof. De skal vokse rigtig meget både i vægt og længde og de skal udvikle sig rigtig meget, deres hjerne og deres muskler har brug for ekstra energi. Det betyder at de har brug for rigtig meget mad, men da deres mavesæk ikke er særligt stor, så kan de faktisk ikke indtag den mængde de egenlig har brug for. De kan simpelthen ikke spise så store portioner, som egentligt er nødvendigt for at dække deres energibehov.

For at sikre dem energi nok, er man derfor nødt til at tilsætte fedtstof til al hjemmelavet mad. Det anbefales at man tilsætter 1 tsk fedtstof til en portion (1-2 dl. grød eller mos) og at man varierer mellem de forskellige typer af fedtstof, så barnet får vegetabilsk olie, plantemargarine, smør osv. Jo mere variation, jo bedre er det.

Af samme årsag skal der også bruges mælk i al hjemmelavet mad. Det betyder at man normalt koger mel eller flager op med vand, ligesom kan koger grøntsagerne i vand og derefter tilsættes så fedtstof og mælk.

Man kan også vælge at lave grøden udelukkende på modermælkserstatning, så man koger mel og flager op med modermælkserstatning og ikke bruger vand. Hvis man vælger at lave grøden fuldstændig på mme, så behøver man ikke tilsætte ekstra fedtstof til grøden.

Når børn er 6 måneder gamle, kan man vælge at bruge sødmælk i grød og mos. Altså koge op med vand, og så tilsætte sødmælk. Dette dog max ½ dl. - mere sødmælk bør barnet ikke få. Det kan være praktisk i hverdagen, fordi du f.eks. kan vælge at lave en kartoffelmos til jer alle sammen og så kan I på den måde spise det samme, så barnet begynder at få mere familiemad.

Fra 9 måneders alderen kan børn få lidt mere komælk, - sødmælk og surmælksprodukter af sødmælkstypen, men det er ikke noget børn skal have, så længe de er under 1 år. Derimod har børn brug for mme eller modermælk indtil de er 1 år gamle.

Sødmælk af kop, kan naturligvis også ...


Annonce

... gives fra 6 måneder - men vil jeg normalt ikke anbefale. Det er som sagt ½ dl. mælk at barnet må få og jeg synes det er bedre at prioritere at sødmælken gives som sovs eller via familiemaden, netop for at få gang i spisningen og variationen - og ikke skulle lave specielle retter til barnet - og så kan barnet få vand af kop. Det er vigtigt at børn også lærer at drikke vand og ikke kun kan drikke mælk. Vand er den bedste tørstslukker!

Med hensyn til frysning og optøning af babymad, så kan grøntsagsmos og frugtmos fryses. I den periode, hvor barnet ikke spiser så store portioner og endnu ikke får samme mad som den øvrige familie, kan det være en god idé at fryse mos i mindre portioner som så tøs op, når barnet skal have det. Men ellers vil det være rigtig godt at tage udgangspunkt i den mad I andre spiser - også for at give jeres datter så stor en variation som muligt. At fryse en stor portion ned i mindre portioner vil jo gøre at din datter får det samme aften efter aften ... Hvis du derimod tager nogle af de grøntsager som I andre skal have at spise, koger dem og moser dem, så vil hun naturligt få mere variation. Og frisklavet kartoffelmos må alt andet lige smage bedre ... :)

Omkring frysning og optøning gælder følgende retningslinjer:

- Frys maden ned i plastbøtter beregnet til babymad og frost. Det anbefales ikke at bruge isterningebakker, da de kan afgive stoffer til fødevarer.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


- Temperaturen holdes på -18 grader eller derunder og så kan babymaden holde sig ca 1 måned i fryseren.

- Babymad, der har været frosset må aldrig fryses igen. Rester af optøet babymad skal kasseres.

- Kød og fisk (fra 6 måneder) optøs i en skål i køleskabet. Skal det gå hurtigt kan man optø i en plastpose i koldt vand. Optøning i varmt vand frarådes på grund
af stor bakterievækst.

- Frugt og grønt, som skal koges, optøs direkte i gryde fryser. Herved bevares smag, vitaminer og mineraler
bedst.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex

Kosttilskud - børn

Følgende kosttilskud anbefales til børn:

- D-vitamin tilskud gives til alle børn i alder 0-4 år. Der gives 10 mikrogram dagligt. Børn med mørk hud og/eller børn, som går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren skal forsætte med D-vitamin gennem hele barndommen/livet.

- Calcium gives til børn, der har mælkeallergi eller til børn, hvor forældrene ikke ønsker at give deres barn mælkeprodukter. Der gives 500 mg dagligt fra 1 års alderen.

- Jerntilskud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce