Svar: Aftensmad, dagsplan og rugbrød
Hej med dig
De fleste børn vil i 9 måneders alderen fortsat have glæde af at få 3 flasker dagligt, men når barnet bliver 10 måneder, vil de ofte være passende at skære ned til to flasker dagligt. Det vil betyde at barnet i 10-12 måneders alderen får de 400ml mme dagligt, som stadig er nødvendigt for at sikre barnets jernbehov. Det vil således være fint, hvis din dreng får ca 200ml, når han skal sove og igen 200ml sen aften. Han vil måske også trives med 150ml, når han skal sove og 250 sen aften og det er også helt okay :)
Det vil således ofte være flasken om dagen der fjernes og en overgang kan erstattes af lidt mælk af en kop - han må gerne få lidt sødmælk og han kan f.eks. få lidt banan eller anden frugt sammen med, som et lille mellemmåltid inden han puttes.
Han må gerne få rugbrød som I selv spiser og må gerne få f.eks. kartoffelrugbrød eller gulerodsrugbrød, som ofte er fiberholdigt og stadig uden hele kerner. Det er nemlig grovheden du skal være opmærksom på, han må gerne få groft brød, men vil ikke kunne tygge og dermed ikke nedbryde de hele kerner.
Sundhedsstyrelsen skriver: "Når man skal vælge brød til barnet, må det gerne være lidt tungt i det, og lavet af groft mel. Men det betyder ikke, at man skal gå efter brød, hvor man kan se de hele kerner. Børn skal have kostfiber fra den mad, de spiser. Den vigtigste virkning af kostfiber er for børn, at det er med til at holde maven i gang. Kostfiber får man fra frugt og grøntsager og fra kornprodukterne, især fra brød der er lavet af groft mel. Også havregryn indeholder kostfiber. Kostfiber findes i kornets skal. Groft mel som rugmel, grahamsmel og fuldkornshvedemel, og havregryn, er lavet af de hele kerner, der er blevet formalet eller valset, så skallens kostfiber kommer med. Brødet kan altså indeholde kostfiber, selvom man ikke kan se de hele kerner i brødet.
Mange rugbrød og grovbrød indeholder også hele kerner, der ikke er knust eller formalet. Det kan være hele rug- eller hvedekerner, men det kan også for eksempel være solsikkekerner eller hørfrø. Det kan smage godt, men hvis man ikke tygger kernerne godt, kommer de hele ud i den anden ende. Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de ...
... for mange, giver det en meget løs afføring." Citat: Sst. Mad til småbørn og spædbørn.
Overgangskosten er ved at være forbi og det vil være rigtig godt at din dreng nu får samme mad som I andre. Udgangspunktet er nu helt almindelige børnevenlige retter og naturligvis skal du stadig mose noget af det, så han kan kapere det. Det vil f.eks. være fint at give kartofler moset med sovs på en ske eller gaffel og så lade ham selv spise frikadellen som er skåret i stykker :)
De fleste børn har fortsat brug for at få lidt skemad som supplement til mad i stykker, netop fordi det kræver stor koncentration og øvelse at spise selv og de fleste børn bliver for trætte og får derfor ikke spist helt nok. Derfor anbefaler jeg ofte også at man introducerer en godnatgrød i denne alder, for netop at sikre, at barnet ikke går sulten i seng. Det vil på sigt også nedsætte behov for den store flaske :)
Grøntsager skal han have om aftenen, men også til frokost og på den måde kan du sikre ham variation og grøntsager nok over flere dage.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Så længe det fungerer godt med søvnen og han sover godt, så skal du ikke ændre på hans søvnvaner. Man skal ikke ændre ved noget der fungerer :) Du skriver at det alt i alt går over alt forventning med hans søvn - så du skal ikke pille ved noget! :) Du ved hvad du har, ikke hvad du får ...
Italien - åh, det lyder skønt. Dejligt land at rejse med børn og med masser af børnevenlige retter. Jeg synes I skal lade jeres dreng få mad, som I andre spiser - han kan spise alverdens pastaretter, risotto, - må også få muslinger, rejer, kød, fisk osv. I kan få rigtig lækker mad i Italien og han må få stort set det hele - sågar et stykke pizza at gnave i, hvis han har lyst til det :)
I må naturligvis gerne give ham mad fra glas og I kan også købe det lokalt og dermed give ham f.eks. "grøntsager med kanin", som han jo ikke får herhjemme ... men det vil være helt naturligt at han også får maden som I andre spiser. Så prøv at udnytte de forskellige smagsmuligheder og udfordringer der netop er ved at rejse og lad ham smage og spise så forskelligt som muligt, det fremmer lysten til mad og forebygger kræsenhed senere hen ... :)
Rigtig god rejse og fortsat god appetit! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Krydderurter
På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.
"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.