Svar: Nødder og vægt
Kære Lea
Når jeg ser på din datters kurver i livets bog, fra fødslen og til nu, så ser det umiddelbart okay ud. Jeg kan godt se, at hun er en lille pige og mindre end gennemsnittet, men hun følger sin egen kurve og hun har aldrig været stor ...
Hendes vægt og højde passer umiddelbart fint sammen, hun er ikke for tynd eller for tyk og hun ligger som hun stort set har gjort hele tiden ... du beskriver også en pige, der virker til at trives, som udvikler sig og som er frisk, glad og meget aktiv og det er vigtigt også at se på dette og ikke kun se på vægt, tal og cm.
Du skal naturligvis drøfte hendes vægt og udvikling med lægen, når I skal til 1 års undersøgelse og lige få lægen til at følge op på, om ikke hendes vækst er i orden. Som sagt er hun ikke stor - men hun følger umiddelbart sin egen kurve og det er bedre at være "lille og vågen - end stor og doven!" siger man jo :)
Med hensyn til allergi og nødder, så handler anbefalingerne om at man skal være påpasselig med nødder til børn under 3 år, faktisk ikke om allergi - men om risikoen for fejlsynkning. Børn kan få nødder galt i halsen, hvilket kan være meget farligt og der er her især tale om peanuts og pistacienødder, som netop på grund af faconen let kan sætte sig fast ved luftrøret.
Pinjekerner er mere aflange, men kan ...
... naturligvis stadig godt sætte sig fast i halsen ... Hvis man har allergi overfor nødder, tåler man ofte heller ikke pinjekerner.
Det er korrekt at nødder kan være allergifremkaldende ligesom mange andre fødevarer. Hvis du/i ikke har haft allergi overfor nødder eller andre fødevarer, så er sandsynligheden for at din datter får det også lille. Du skriver at du selv har haft masser af allergi som barn og derfor er du naturligt opmærksom, men i princippet må din datter faktisk godt få nødder.
Om et barn skal lade være med at spise nødder afhænger altså af, om det har allergi overfor nødder og det ved man i princippet ikke før man har prøvet at give barnet nødder.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nødder hører til det man kalder for 'højallergene' fødevarer, det er f.eks.: æg, fisk, skaldyr, bælgfrugter, citrusfrugter, jordbær og som sagt nødder. Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fraråde disse fødevarer, derimod anbefaler sundhedsstyrelsen, at man introducerer dem et ad gangen i små mængder og på den måde stille og roligt vænner barnet til det og også ser om der kommer en reaktion.
Nødder kan gives knust, de kan indgå i bagværk, bruges som en mysli på et surmælksprodukt og lignende og hun må godt få det - og så må du se om der kommer en reaktion på det.
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...