Annonce

Annonce

Svar: Bordskik 3 årig


6. juni 2011

Alder:
3 år, 2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Din datter har stadig brug for mange måltider dagen igennem og det behøver ikke være store mængder hun spiser - men hun har brug for lidt og tit.

Det er helt naturligt og vigtigt, at hun tilbydes mad om eftermiddagen, når hun kommer hjem og det er vigtigt at du giver hende et sundt mellemmåltid her. Det er også sådan, at nogle børn stadig i 3 års alderen vil have glæde af at få lidt havregrød eller havregryn eller måske bare en banan, inden de skal sove - og det må hun naturligvis gerne få.

Det er uhyre vigtigt at give børn mad, når de beder om det. Børn skal lære at spise, når de er sultne og skal lære at sige nej tak, når de føler sig mætte. Og det lærer de kun, hvis vi netop giver dem mad, når de beder om det. Det er derfor forkert at nægte hende mad, når hun er sulten og især i forebyggelse af kræsenhed, er det netop vigtigt at udnytte de tidspunkter, hvor hun er sulten og så der få givet hende et sundt og nærende måltid.

Om eftermiddagen vil jeg foreslå dig at du giver hende en grovbolle med ost, evt. med lidt marmelade. Hun kan også få en portion tykmælk eller lignende med rugbrødsdrys eller lidt mysli. Og du kunne også give hende en råkostsalat, hvor du river gulerødder, spidskål, æble og serverer med lidt rosiner, ananas, melon eller appelsinsstykker.

Hvis hun har spist råkost om eftermiddagen, så behøver du ikke fokusere så meget på, hvor meget hun spiser af grøntsagerne til aftensmaden, så er det helt ...


Annonce

... okay, hvis der glider mere pasta og kød ned end gulerødder :)

Bordskik handler altså også om at lære barnet at spise, når det er sulten og netop at sidde ved bordet, når man spiser. Og det lærer hun også ved at få et mellemmåltid om eftermiddagen. Aftensmaden kan så evt. serveres lidt senere, så hun igen føler behov for at få lidt mad.

En dagsplan kunne se således ud:

Morgen 7.30: Havregrød eller måske lidt havregryn med sukker og mælk, det kunne også være en portion minifras med mælk. Mælk af kop.

Formiddag 9.30: Grovbolle med smør, ost, frisk frugt, vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, kan også få en pastasalat, en sund grovsandwich eller lignende. Må også gerne få varm mad til frokost. Det der er vigtigt er, at frokosten indeholder kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta - så hun får variation og spiser sundt. Vand eller mælk af kop.

Eftermiddag 14.30: En portion tykmælk med rugbrødsdrys eller mysli, frisk frugt, ½ bolle med smør og ost.

Sen eftermiddag / før aftensmad 17: Råkost bestående af gulerod, spidskål revet sammen med frugt og frugtstykker. Vand af kop.

Aften 18-18.30: Aftensmad som familien spiser sammen, igen kød, fisk, ris, pasta, kartofler, grøntsager, sovs af forskellig slags. Helt almindelige børnevenlige retter. Mælk af kop.

Kommer i bad, får evt. en banan inden sengetid og puttes med godnathistorie ca kl. 20.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Muslingeskaller - brystvorte

Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.

Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dit svar - jeg gik 100% på ham og tommelfingeren. Det tog faktisk kun 3-4 dage, så ville han hellere ha sut end tommelfinger.

Tak fra Conrads mor


Annonce