Svar: Sover dårligt i varmen
Kære Ann og Maya
I Danmark vil vi gerne have at børnene sover ude. Vi adskiller os på dette punkt fra stort set alle andre lande i verden, som ofte undrer sig når de hører, at vi synes børnene skal sove udenfor. Og som du er inde på, så kræver det lidt overvejelser, fordi vejret jo skifter fra dag til dag og også er meget forskelligt alt efter, hvad årstid vi har.
Du skal sørge for et godt barnevognsmiljø:
Madrassen bør løftes op og stilles på højkant dagligt. Den skal være tør når barnet sover på den og den vil naturligt let kunne blive fugtig på grund af kondensvand eller fordi barnet sveder, når det sover. Madrassen bør være beregnet til brug i barnevogn.
Regnslag er nødvendigt i Danmark, men bruges kun under en regnbyge og regnslaget bør fjernes, når bygen atter er stoppet. Et barn der ligger og sover under et regnslag er udsat for meget høj luftfugtighed. Det er god grobund for bakterier og svamp, og derfor er det er derfor en god idé så vidt muligt at lade barnet sove uden regnslag og i stedet stille vognen under et halvtag eller andet sted, hvor du nu kan finde læ for regnen.
Et insektnet kan være praktisk om sommeren, så barnet ikke generes af insekter. Men et insektnet vil naturligt forringe luftcirkulationen i barnevognen, og det betyder at der meget hurtigt kan blive varmt og iltfattigt inde i vognen. Derfor bør nettet kun bruges, når det er allermest nødvendigt. Hvis man ikke har problemer med insekter, så er der ikke grund til at gøre det til en vane at lade barnet stå og sove under net.
Det samme gælder brug af stofble og solskærme. Alle former for afskærmning af barnevognen forringer luftcirkulationen, uanset om der er tale om det er en stofble, en speciel solskærm, et insektnet, eller andet du hænger op foran kalechen. Derfor skal man minimere brugen af disse ting.
Hvis ens barn har brug for ...
... at blive ekstra skærmet for at kunne overgive sig til søvnen, så er det fint at bruge for eksempel stofbleen kortvarigt, men når barnet sover tungt og godt, bør du fjerne stofbleen igen.
Når din datter sover ude, er det bedst, hvis hun kan stå under en parasol eller under et skyggefuldt træ, så hun får skygge, men så der stadig kan komme luft ned i vognen. Hvis det blæser, må du vende vognen, så vinden ikke kommer ind i vognen.
Hendes tøj skal naturligvis tilpasses varme, vind og vejr. Hvis hun er svedig i nakken, så har hun for meget tøj på, hvis hun virker kold i nakken, så har hun for lidt tøj på. Det er bedre at du giver hende tøj på og så kun putter hende med et let tæppe, end at du fjerner hendes tøj og så putter hende under en tykkere dyne.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Når din datter har svært ved at overgive sig til sin middagslur, så start med at lade hende sidde op i vognen, lad hende mærke vinden i ansigtet, lad hende se på de ting I kommer forbi, så hun bliver fyldt rigtig godt op med indtryk. Og put hende så først, når hun tydeligt viser sig parat. Hold øje med tiden, da det vil give dig en idé om, hvornår hun reelt er parat til at blive puttet - jvf. søvntoget fra mit tidligere svar til dig :)
Prøv at følge den dagsplan jeg har sendt dig i mit tidligere svar og se om ikke det kan hjælpe jer lidt videre :) Det er en helt fast rytme, med skemad og mad i hånden, vand af kop og så efterfulgt af amning inden hun så skal sove.
Hvis det lige nu fungerer at amme hende og hun falder i søvn ved brystet og derefter kan puttes uden problemer og sover uden at vågne og efterspørge brystet hver time - ja så er det lige nu helt okay at gøre sådan. Det er kun et problem at amme hende i søvn, hvis hun begynder ikke at kunne sove, uden at du giver hende brystet igen og igen :)
Jeg håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.