Svar: Soverytme, mad og flaske
Kære Stine
Dejligt at høre, at mine råd tidligere har hjulpet jer til at få en dreng, der sover igennem :)
Det vil være rigtig godt, hvis jeres dreng kunne få ca 400ml mme dagligt til han er 1 år. Dette fordi han på den måde sikres jern nok. For at sikre ham dette, så anbefaler jeg at børn i 10-12 måneders alderen får to flasker dagligt a ca 200ml. Han kan naturligvis godt få mindre, men så bør hans grød laves med mme, så han får lidt ekstra derigennem. I skal så også være opmærksomme på, at han får mælken sikret - men ikke nødvendigvis sit væskebehov. Så de 400ml sikrer ham altså også væske ud over kalk og jern ...
Jeg skriver dette fordi jeg kan se at I giver små flasker og I skal naturligvis sikre jer, at jeres dreng ikke vågner, fordi han reelt har brug for mælk at drikke :)
Jeg anbefaler normalt at de to flasker ligger aften og sen aften eller aften og meget tidlig morgen. Fordelen ved at lægge de to flasker aften og sen aften vil ofte netop være, at barnet får sit mælkebehov dækket, men også at barnet sover lidt længere, fordi maven er fyldt op omkring midnat. Dertil kommer at flasken sen aften ikke vil påvirke indtaget af morgenmad, som en flaske kl. 05 jo godt kan gøre :) Og da I netop oplever at jeres dreng virker til at blive for mæt af flasken, så synes jeg faktisk I skal overveje at give ham flaske sen aften inden I selv går i seng og se om ikke det kan gøre en forskel for jer. Jeg synes også I skal øge hans indtag af mælk på det tidspunkt og se om han så ikke derved kan sove lidt længere :)
Mit forslag til en dagsrytme ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, vand eller mælk af kop.
Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.
Formiddagslur 9.30-10 som nu
Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med grøntsagsmos med ...
... kød eller fisk, rester fra aftensmaden, godt kogte pastaskruer, stykker af frikadelle, rejer, muslinger, hårdkogt æg eller lignende. Vand af kop.
Tilbydes lidt frugtmos, frisk frugt i hånden som let mellemmåltid og puttes til middagslur ca kl. 14 som nu
Eftermiddag 16: Tilbydes ½ bolle med smør, lidt tykmælk med revne æbler, banan, eller rugbrødsdrys, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter, som pasta med kødsovs, boller i karry, lasagne, fiskefilet, frikadeller (kød eller fiskedeller) osv. Der skal være mad i stykker og moset mad. Mad i hånden at spise selv. Vand eller mælk af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Flaske og puttes til natten 19.30-20
Sen aften 24: Flaske og sover herefter videre i sin egen seng.
I kan med fordel prøve at give ham flaske kl 23.30 og se om ikke han kan spise den i søvne og I kan give den imens han ligger i sin seng. I kan elevere hans hovedgærde lidt, så han ikke ligger helt fladt og give ham mælken og lade ham sove videre - på den måde kan I måske undgå at han så vågner og vil ind til jer, men i stedet hjælpes videre i søvnen :)
Du har naturligvis ret i at der også kan være tale om en periode og at alder og udvikling spiller ind. Han er i separationsfasen, øver sig i at adskille sig fra jer og han kravler om dagen og også om natten, når han sove. Det er helt naturligt at børn har en stor motorisk uro under søvn i denne alder, ligesom de ofte også har ekstra stor drømmeaktivitet. De kan og vil ofte lægge sig op i kravlestilling og banke hovedet ind i sengegavlen - det kalder man "head-banging" ...
Det kan virke meget voldsomt, men det er normalt og det er en periode, en fase barnet går igennem. I skal her naturligvis hjælpe ham med at blive lagt ned igen og finde roen og komme videre i søvnen :)
Håber at du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Vådservietter baby
Mange familier synes, det er praktisk at bruge vådservietter, når barnet f.eks. skal skiftes eller lige skal have tørret sine fingre.
Vådservietter kan dog indeholde parfume og miljøbelastende stoffer, som kan give dit barn allergi. Undgå derfor vådservietter med parfume- eller aromastoffer i indholdsdeklarationen.
Gå efter vådservietter, der er svanemærket med Svanemærket, eller med Astma Allergi Danmarks Blå Krans eller Allergy Certified.
Overvej også, om...
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!
Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.
Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!