Annonce

Annonce

Svar: Vægt - er der grund til bekymring?


1. juni 2011

Alder:
23 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jasmina

På medlemssiderne kan du oprette "livets bog" og indtaste din drengs højde og vægt fra fødslen og til nu. Så kan du aflæse hans kurver og det vil give dig et indblik af, om han vokser som han skal, om hans højde og vægt passer sammen og hvordan han størrelsesmæssigt er i forhold til gennemsnittet :)

Børn vil naturligt i nogle perioder virke til at vokse i ryk. Så nogle gange vokser de i længden og andre gange i vægten - det virker som om at tøjet pludselig bliver meget kort, bluserne stumper, bukserne stumper osv. Og pludselig så strammer det om maven, om håndledene osv. fordi de vokser i vægt. Det er normalt.

Men du skal naturligvis holde øje med din drengs vægt. Han vil naturligt ændre facon nu hvor han bliver ældre og bevæger sig mere og mere rundt på to ben, løber, hopper osv. Han bliver jo mere og mere "et barn" og mindre og mindre "baby" og det gør naturligt at han pludselig ser højere og slankere ud. Men han må naturligvis ikke blive tynd og han skal stadig have en struttende topmave, når han står :)

Du skal søge for at han fortsat få små hyppige måltider dagen igennem og du skal sikre ham både fedt og protein. Når du skal tilføre ham fedt, så må det meget gerne være de flerumættede langkædede fedtsyrer. Det får han gennem fisk og helst fede fisk. En makrel- eller tunmad kan f.eks. være en god idé.

Han skal have smør på brøddet, sovs til maden osv. Han bør som udgangspunkt på letmælk og letmælksprodukter, men du må også godt give ham surmælksprodukter af sødmælkstypen, det vil sige med 3,5% fedtindhold. Ymer kunne være en mulighed, det indeholder også lidt ekstra protein og han kan få mysli på så han derigennem også får lidt ekstra fedt fra nødderne.

Proteiner er vigtigt for væksten. Proteiner findes især i kød, indmad, æg og forskellige fuldkornsprodukter. Lad derfor din dreng spise disse ting også. Han må gerne få æg - det kan være ...


Annonce

... hårdkogt æg eller omelet eller lignende til sin frokost. og det er vigtigt at han også spiser kød, giv ham også gerne leverpostej, pate og lignende som kan smøres på brøddet. Og giv ham også kød i stykker, som han kan spise eller gnave af - det kan være et kyllingelår, en frikadelle, pølse eller lignende. Også fiskefrikadeller kan være en god idé.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød eller havregryn med lidt sukker og letmælk, letmælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade. Frisk frugt og bær. Vand af kop.

Frokost: Rugbrød med forskelligt kød og fiskepålæg, grøntsager, ris, pasta eller lignende. Kan også få varm mad til frokost, igen en middagsret som består af kød, fisk, ris, pasta, kartofler, grøntsager, sovs. Vand eller mælk af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: En portion ymer med mysli, rugbrødsdrys, bananstykker eller lignende, ½ bolle med smør og ost. Frisk frugt og bær. Vand af kop.

Før aftensmad: En portion råkost, f.eks. lidt fint revne gulerødder, æble, spidskål, rosiner og med appelsinstykker og lidt appelsinsaft over. Vand af kop. Kan også bare få lidt agurk, en grovkiks eller lignende at gumle på imens du laver aftensmaden færdig.

Aften: Familiemad, som I andre spiser - almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller, fiskedeller, lasagne, fiskefilet, laks. Der skal være grøntsager, ris, pasta, kartofler, kød eller fisk og sovs. I må også gerne grille :) Letmælk af kop.

Banan eller anden frugt, evt. en bolle - eller hvis han er glad for grød, så må han også stadig gerne få en godnatgrød inden sengetid.

Jeg håber at ovenstående giver lidt idé om, hvad han har brug for. Det behøver ikke være store portioner, bare han spiser lidt og tit, men det er vigtigt at han spiser :) Og det er vigtigt at du varierer hans indtag og sikrer ham både fedt og protein :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystspænding

Brystspænding forekommer hos mange kvinder i graviditeten. Ofte er netop brystspænding meget tidligt i graviditeten, for mange kvinder, det første tegn på at de er gravide.

Brystspænding forekommer ofte også i forbindelse med at amning etableres. I begyndelsen producerer kroppen lidt ekstra mælk som vil regulere sig ind efter barnets behov, og samtidig kommer der også lidt ekstra væske i brystvævet.

Hvis brystspændingen i forbindelse med amning er meget smertefuld...

Læs mere i Babylex

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Alleførst: Tusind tak for dit sidste svar - det er virkelig guld værd med professionelt svar og en "second opinion" :)

Med venlig hilsen
Natasha, mor til pige 4 måneder


Annonce