Annonce

Annonce

Svar: Grød og pasning


31. maj 2011

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jeanne

Tak for dit brev :)

Det lyder som om at I er kommet rigtig god igang med skemaden og faktisk lyder det som om at din dreng spiser meget store portioner, hvis han kan spise ca. 2 dl. hver gang...

Jeg vil derfor foreslå dig at du allerede nu begynder at give han skemad 3 gange dagligt - men at du skærer mængden ned, så han ikke får mere end 3/4 til max 1 dl. af gangen, vand af kop og så ammes 6 gange dagligt ved siden af dette.

Jeg vil anbefale at du stopper mængden af skemad, at det er dig der styrer, hvor meget han får og at du holder lidt igen, også selvom han åbner munden og bare tager imod. Det er vigtigt netop for at sikre ham mælk nok.

Det er rigtig flot at han allerede sover igennem om natten, men netop i takt med at skemaden om dagen fylder mere og mere, er det ekstra vigtigt at sikre hans mælke- og væskebehov som stadig er meget stort. Derfor vil jeg anbefale at du bibeholder amning sen aften, gerne inden du selv går i seng, hvor han kan lægges til brystet og fylde sig op og derefter sove videre. Du kan også vælge at amme ham kl. 01, hvor han vågner af sig selv, men det kunne måske være praktisk, hvis han ville ammes inden du selv går i seng, så du derefter måske slipper helt for at skulle op ... :)

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre

Morgen 07: 3/4 til max 1 dl. grød, evt. med lidt frugtmos for variation, vand af kop.

Ammes og puttes til første lur ca kl 8.30

Frokost 11: 3/4 dl grøntsagsmos eller grød (anden type end om morgenen), vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 12 som ...


Annonce

... nu

Eftermiddag 15.30: Ammes og puttes til dagens 3 lur

Aften 18.30: Grøntsagsmos, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 20


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften eller først på natten 23-01: Ammes

Som du kan se følger planen en helt fast rytme, hvor han som udgangspunkt tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner af en lur og ammes inden han skal sove næste lur. På den måde får han både den mængde mad og mængde mælk som han har behov for. Det er vigtigt at han fortsat ammes 6 gange i døgnet og det er vigtigt at skemaden holdes på et niveau, hvor han stadig vil have brystet - han må ikke spise så stor en mængde grød eller mos, at han afviser brystet :)

Når han skal passes kan mormor følge sammen plan og kan så give ham flaske, der hvor du normalt ville amme. Det er meget fint at I lader mormor passe hos jer, så han er hjemme hvor han kender seng, puslebord osv. og derfor er mere tryg, når nu hun skal tage over. Det er også rigtig godt, at mormor kommer på besøg jævnligt det næste stykke tid og at du prøver at lade hende skifte, give mad osv. imens du er ved siden af. Både så din dreng mærker at det er okay, du er helt tryg ved at det er mormor, men også så hun ved hvordan du plejer at gøre og kan gøre nogenlunde som han kender og derved er tryg ved.

Jo mere I er sammen med bedsteforældrene, jo mere I ses i hverdagen, jo mere fortrolig vil han naturligt blive med dem og de med ham. Man kan ikke sætte tid på, hvor meget man skal være sammen, men det er naturligt at jo bedre de lærer hinanden at kende, jo mere trygge vil de hver især være ved situationen, og jo lettere vil det være for alle, når han skal passes :)

Fortsat held og lykke og god fornøjelse!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce