Svar: Måltider, hvad, hvornår og hvordan?
Kære Camilla
Det anbefales at give grød af ris, majs, hirse, boghvede eller quinoa til børn under 6 måneder - fordi disse grødtyper er uden gluten.
Gluten findes i hvede, rug og byg og er nogle særlige kornproteiner. Nogle mennesker lider af en sygdom i tyndtarmen, som hedder Cøliaki og det skyldes at kroppen reagerer på gluten. Det der er problemet her er, at hvis man først har fået Cøliaki, vil man ofte skulle holde sig fra gluten resten af livet... Det er altså ikke noget man vokse sig fra eller kan helbrede.
Overfølsomheden gælder al mad, som indeholder gluten, og det gør rigtig mange fødevarer, eftersom rug-, hvede- og bygmel anvendes som fyldstof og bindemiddel i vores fødevarer. Hvis en person med cøliaki spiser gluten, vil proteinerne skade slimhinden i tyndtarmen. Det betyder, at maden ikke bliver ordentlig fordøjet. Børn med cøliaki får derved ikke de vitaminer og næringsstoffer, de har brug for. Og hver gang de spiser mad med gluten, bliver deres tarm skadet og så starter skal hele reperationsprocessen forfra. Derfor er det vigtigt, at personer med cøliaki, spiser glutenfri mad.
Cøliaki kan imidlertid forebygges ved ikke at give små børn glutenholdig mad. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man helt undgå glutenholdige kornprodukter i kosten til børn under seks måneder. Efter seks måneders alderen kan man gradvist tilbyde barnet mad, som indeholder gluten. Det er derfor man fra 6 måneders alderen kan tilbyde barnet havregrød, øllebrød og flerkornsgrød i små mængder.
Hvis skemaden er kommet godt igang og barnet trives fint med at spise grød og grøntsagsmos, vil det i 6 måneders alderen ofte være passende at introducere havregrød som morgenmad. Til frokost kan man så give grøntsagsmos eller øllebrød og om aftenen gives så grøntsagsmos som barnet plejer at få. Variationen bliver dog større i den alder, fordi barnet i 6 måneders alderen ud over de grovere grødtyper, også kan begynde at få alle slags grøntsager - også rodfrugter og de mere nitratrige grøntsager - ligesom barnet i 6 måneders alderen også begynder med kød eller fisk i grøntsagsmosen, begynder med mad i hånden at gumle på selv osv.
Frugtmos bruges ofte i 6 måneders alderen som et mellemmåltid eller som dessert efter et grøntsagsmåltid, ligesom barnet i den alder også kan ...
... få friske bløde frugtbåde i hænderne og sutte på selv :)
Med hensyn til hjemmelavet mad og rejser, så er det svært at transportere dette. For det første kan det ikke holde sig særligt længe uden for køleskab, heller ikke selvom man transporterer det i en køletaske .. og for det andet, så er der ofte strenge regler for, hvad man må medbringe af mad ombord på flyet ...
Til rejse eller længere ture, vil jeg anbefale dig at købe mad på glas og satse på at du får lov til at medbringe det i flyet, da det tydeligt er babymad. Det kan holde sig og har samtidig den fordel, at det ikke behøver blive serveret varmt, men kan spises som det er ...
Er du hjemme kan du godt lave større portioner og fryse ned. Du kan lave mos af både friske og frosne grøntsager og fryse det ned i mindre portioner. Frosne grøntsager er også sunde grøntsager og tæller med, når man skal lave grøntsagsmos til børn eller spise grøntsager selv og det kan være billigt og sikre mere variation, at købe en pose blandede frosne grøntsager. Måske har I mulighed for at finde grøntsager på frost, hvor I bor - ved ikke hvordan udvalget er der ..:)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg er normalt ikke stor tilhænger af at man fryser store portioner ned til barnet. Simpelthen fordi barnet jo på den måde får det samme igen og igen, hver gang man tager en portion op. Det giver normalt bedre variation at lade barnets mad tage udgangspunkt i den mad man selv spiser og lade ham få de grøntsager som er en naturlig del af jeres aftensmad ...men igen, situationen kan jo godt se lidt anderledes ud på de breddegrader, hvor I bor :)
Vælger du at fryse grøntsagsmos ned, så vil jeg anbefale dig at du laver en ren grøntsagsmos, med grøntsager og lidt af kogevandet og så fryser dette. Så kan du tilsætte fedstof og mælk til portionen, inden servering, så du på den måde får konsistensen passet ind. Det anbefales at frugt og grønt optøes direkte i gryden, (skal der på et tidspunkt tilsættes kød eller fisk, så skal dette tøs op i køleskabet).
Grød kan ikke fryses, men du kan godt lave en dobbelt portion og det kan holde sig i køleskabet et døgn, så du kan lave grøden (eller mosen) den ene dag, give halvdelen den dag og så gemme resten til dagen efter.
Håber du hermed er hjulpet videre i madlavningen - fortsat held og lykke :) Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Sove inde
Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.
Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.
Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...
Orlov
Som børnefamilie i Danmark, har I særlige rettigheder i forhold til at få orlov.
I har f.eks. begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.
Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder