Svar: Far dur ikke
Kære Bodil
Det er rigtig dejligt at far og datter har kunne holde barsel sammen i fire måneder - og jeg vil gå ud fra, at når de to er sammen alene, så går det fint, så kan far sagtens bruges :)
Men netop når du er der og hun ikke ser dig så meget i hverdagene, så har hun naturligt ekstra meget brug for dig, når I så er hjemme. Det at far og datter har været meget sammen, kan altså godt forstærke behovet for mor lidt ekstra.
Det er også sådan at børn naturligt i perioder, vil søge den ene forældre mere end den anden og det er okay. Nogle gange varer det et par uger, andre gange varer det et par måneder. Det der er vigtigt er at man forsøger at finde balancen mellem at anerkende barnets behov og samtidig også medtænker at begge forældre naturligt skal kunne tage sig af barnet og at barnet skal være tryg ved både mor og far.
I forhold til putning, så er det en fordel at se putningen som noget mere bredt. At brede putteritualet ud. Det betyder for mig at begge forældre siger godnat. Det er altså ikke et spørgsmål om at det er den ene eller den anden, I har begge en rolle i forbindelse med det at få jeres datter til at sove og putteritualet starter allerede der, hvor hun får sin godnatgrød, kommer i bad, får ren ble og nattøj på, får børstet tænder osv. Putteritualet er for mig ikke kun der, hvor man sidder ved sengekanten og synger sang og læser historie.
Så for at få far mere med på banen igen, så er det vigtigt at I breder putingen ud, så han helt naturligt er en stor del af forberedelserne til at skulle sove og så han også naturligt kommer ...
... ind og kysser godnat, når jeres datter ligger i sin seng, men at det stadig er mor der læser og synger godnathistorie. Når man dertil, hvor man kan gå frem og tilbage, så vil det også være helt fint at man skiftes, så det skiftevis er mor og far der kommer ind, putter og siger godnat. Lige nu siger far godnat og det er mor der sidder der :)
Jo mere far er med i hele ritualet, jo lettere vil det naturligt også blive for ham at overtage selve putningen, hvis du en dag ikke er hjemme og far og datter skal klare det alene.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er det også super vigtigt at far og datter stadig laver ting sammen "far-datter-ting" som er noget de to har sammen uden mor. Det er vigtigt at I prioriterer at far på den måde stadig er der og mor ikke automatisk overtager alt. På samme måde er det rigtig vigtigt at du også en gang imellem bakker op om at far kan ligeså godt som du.
Og så er det vigtigt at far ikke lader sig mærke med, at han en gang imellem bliver afvist - for jeres datter har også en alder, hvor hun jo mærker det og får lyst til at undersøge den reaktion ekstra meget og derfor kan afvise ham igen og igen, for at se hvordan han reagerer. Så nogle gange, kan det være en rigtig god idé at far siger "når din lille bølle, vil du ikke skiftes af far" eller lignende, griner, smiler til hende eller kilder hende "ved du hvad vi gør ved sådan nogle små bøllespirer - vi kiiiiilllder dem!" osv. Så hun mærker at hun ikke kan afvise far og han rigtig gerne vil hende og at det faktisk er ret sjovt, det far kan :)
Håber I kan bruge dette videre, fortsat held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.