Svar: Ammestop og sikre mælk nok
Kære Lena
De anbefales at din datter får 500ml mælk indtil hun er 1 år. Dette dækkes bedst ved at amme eller give flaske to gange dagligt, men derudover ved at bruge mælk i grød og mos, give hende yoghurt, tykmælk eller lignende, bruge sovs i madlavningen, give hende ost og også mælk af kop.
Du må godt med den alder hun har nu, give hende større mængder surmælksprodukt. De 3,5% er fedtindhold og det anbefales at du vælger neutral sødmælkyoghurt, A38, Tykmælk eller lignende. Det er ymer, kvark og ylette hun ikke må få før 1 års alderen på grund af det høje proteinindhold.
Ost er en rigtig god kilde til kalk. I en skive ost på 25 gram er der lige så meget calcium som i 1 glas mælk på 150 ml. Så en måde at øge hendes kalkindtag på er at give hende ost til maden en gang imellem. Det kan være ost i skiver, eller stænger som hun kan gnave ved siden af brød, det kan være ost i sovs, ost i lasagne, ost der drysses over pasta med kødsovs ... Hun skal naturligvis ikke spise sig mæt i ost, men ost kan indgå som del af en varieret kost. Og ja - hun må gerne få ostehaps, men også andre slags ost vil være fint. Variation er generelt vigtigt.
Det vil være godt at amme ...
... hende lidt endnu, da den kalk hun får via modermælken optages meget fint. Men du skal naturligvis kunne holde det ud ... :) Så hvis du er nødt til at trappe ned og stoppe amning stille og roligt, så er det fint hvis du kan øge hendes indtag af mælk og forskellige mælkeprodukter i løbet af dagen.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Havregrød, lavet med mælk. Mælk af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør og ost, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.
Frokost: rugbrød med forskellige smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Må også meget gerne få rester fra aftensmaden, varm frokost bestående af grøntsager, kød, fisk, sovs, kartofler, ris, pasta osv. Vand eller mælk af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, evt. lidt mysli (uden honning og chokolade - ingen hele nødder), ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos. Vand af kop.
Aften: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, osvs. Brug mælk og ost i madlavningen, giv mælk af kop.
Godnatgrød - laves på mælk
Puttes med amning og senere en kop mælk inden natten.
Sen aften: Evt. amning og stille og roligt udgår den
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.