Svar: Banker hovedet i gulvet når han ikke får sin vilje
Kære Maria
At blive vred er fysiologisk. Det betyder at din søns adrenalin pumper rundt i kroppen og han kan ikke styre det. Hvis du stiller krav om at han skal styre sig, så pumper adrenalinen endnu mere og situationen bliver voldsommere.
Du er nødt til at stoppe ham, eller holde ham, så han ikke gør skade på sig selv. Det er ikke det samme som at give ham sin vilje.
Selv om din søn er god til at sige enkelte ord, så kan han endnu ikke sætte ord på sine følelser og det må du hjælpe ham med, ved direkte at sige "du bliver bare så vred". Sålænge hans reaktioner er så voldsommer at han kan komme til skade, så er du nødt til at holde ham og så må du sige, så roligt du kan "Du er så vred og også vred over at jeg holder dig, men mor passer på dig". Du skal ikke bruge for mange ord.
Hvis han falder så meget ned at han ikke gør skade på sig selv, men stadig ikke vil røres, så må du sige "kom hen til ...
... mor, hvis du vil", placer dig i nærheden af ham, så han kan komme på skødet, når han falder til ro.
Du har ret til at sige nej, men du skal naturligvis altid overveje om der sker noget ved at han får et ja. Nogle gange kan tingene jo godt lade sig gøre, som han ønsker, eller man kan finde et alternativ. Andre gange så er et nej et nej, og det skal du holde fast ved. Han skal også lære at tackle de frustrationer der følger med, når tingene ikke går som han ønsker.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I nogle situationer er det meget svært at være forældre og især børn i 1-3 års alderen kræver stor tålmodighed og omsorg. Derfor skal du selvfølgelig trøste ham, når han er ked af det, men du skal finde den svære balance imellem at sige nej og være konsekvent i dette, samtidig med at du er der for ham, lytter til ham, de ønsker han har og passer på ham, så han ikke gør skade på sig selv. Det er bestemt ikke nemt.
Fortsat held og lykke med ham.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.
Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.
Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder