Annonce

Annonce

Svar: Sover meget uroligt


25. maj 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lotte

Tak for dit brev og alle dine tanker. Der kan være rigtig mange ting, som spiller ind hos jer ...

For det første den sygdomshistorie jeres dreng har med sig, med smerter fra skulder og nakke, gentagende mellemørebetændelser og drænanlæggelse og nu stadig gult øreflåd og tydeligt generet ... og han er kun 7 måneder gammel. Den lille skat. Det har i hvert fald ikke givet ham en god erfaring at skulle sove, det har derimod været forbundet med stort ubehag og mange smerter, både fra skuldre, ører og nakke ...

Det tager tid at få en ny erfaring indlejret og I er her nødt til at væbne jer med tålmodighed.

Derudover har han også en alder, hvor han naturligt kan drømme meget om natten og hvor han også kan få lagt sig i stillinger som han endnu ikke mestrer at komme vækfra. Det betyder at han naturligt har brug for hjælp til at få dynen puttet om sig igen, har brug for at blive lagt på den anden side, blive kærtegnet og beroliget lidt om natten. Nogle børn vil i denne alder udnytte den natte ro der er, og derfor bruge natten til at træne deres stemme - de vågner, pludrer, brummer, siger en masse lyde og hører sig selv, - heldigvis bare i en periode, så stopper de normalt igen :)

Det at jeres dreng i søvne snakker, råber, pludrer tyder dog mest på at det foregår i drømme og at han bearbejder oplevelser om natten. I skal derfor forsøge at trække tiden nogle gange og ikke reagerer for hurtigt, men se om ikke han er i stand til at finde videre i søvnen selv. Også fordi det kan give problemer på sigt, hvis du begyder at stige op og putte sutten i munden på ham hver time... Så det er et spørgsmål om at hjælpe ham med stillingsskift, når der er brug for det, men ikke få skabt nogle vaner, som I få svært eller skal arbejde meget på at få ...


Annonce

... ændret senere hen.

Det lyder for mig som om at I er nødt til at lade tiden arbejde for jer. Jeres dreng er nødt til at blive helt rask, og så skal der gå noget tid, før han finder ud af, at det ikke er forbundet med smerte og ubehag at sove. Og så skal I være opmærksomme på ikke at få skabt nogle uvaner for tiden fremover, netop i måden I hjælper ham igennem denne svære periode på :)

Jeg vil lige sende jer en plan for dagen, som kan give jer et billede af, hvad man normalt ville forvente af hans alder:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, begynder måske med små brødhapsere af en blød bolle med lidt smør. Vand af kop.

Formiddagslur, sover måske 1 time

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med grøntsagsmos med kød eller fisk, mad i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13, sover her et par timer, hvis I kan få ham til det. Det afhænger naturligvis også af, hvor lang en formiddagslur han har taget ... :)

Eftermiddag 16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs af forskellig slags. Mad i stykker og også stadig moset mad, og mad i hånden. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet, så I er sikre på at han ikke går sulten i seng

Flaske og puttes til natten ca kl. 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

Jeg kan godt forstå at I er trætte, og jeg håber at mine tanker og også plan for dagen hjælper lidt videre og viser, hvordan I måske kan komme lidt videre ...

Rigtig meget held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Renlighed

Renlighed betyder, at barnet har kontrol over vandladning og afføring. Der er store individuelle forskelle på, hvornår børn bliver renlige.

De fleste børn bliver renlige inden for de første 3 år, hos andre sker det langt senere. Børn bliver ofte først renlige om dagen og senere også om natten.

At træne renlighed bør altid ske i et samarbejde med barnet. Der skal være plads til små uheld og det er vigtigt at støtte barnet og aldrig skælde ud, hvis og når det går...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce