Svar: Spiser ting
Kære Lone Kongsgart
Børn undersøger verden med alle sanser, både synssans, følesans, lugtesans og så smagssans som dit barnebarn. Det er naturligt og en del af deres udvikling.
Dit barne barn putter derfor tingene i munden for at undersøge dem. Som regel holder barnet op, når det finder ud af at noget ikke smager godt, men samtidg er der jo en grund til at de fleste af os godt ved hvordan smagen af jern er, eller samgen af viskelæder:o)
Jeg synes umiddelbart ikke der er noget i vejen for at I stopper hende i at putte alti muligt i munden, simpelthen også fordi det kan være skadeligt for hende. Børn som har tendens til at putte alt i munden er jo også mere udsatte for at få en forgiftning.
Vær derfor opmærksomme på, hvad I har stående rundt omkring i huset og hvad der findes i haven.
Indendøre er det f.eks. tabs til opvaskemaskinen eller kulørt rengøringsmiddel, som kan tiltrække hendes opmærksomhed. Det kan også være kosmetik ...
... og medicin, planter og gødning/gødningspiller, tobak og spiritus og meget andet, som kan være farligt, hvis hun får det i munden.
Udenfor skal I være opmæeksomme på, hvad der findes af planter. Mange af de planter som findes i en almindelig dansk have er giftige for børn og selv om der ofte skal indtages en forholdsvis stor mængde før der kommer symptomer, så er det vigtigt at være ekstra opmærksom.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Giftige planter er f.eks. vintergækker, pinse og påskeliljer, blåregn og guldregn, nerie, ranunkel, hyacinter. Især Nerie er meget giftig for børn og hvis barnet har suttet på et enkelt blad kan det give symptomer og man skal straks søge skadestue.
Når alt det er sagt, så synes jeg derfor at det vil være godt at I stille or roligt fortæller jeres barnet barn at xx skal hun ikke putte i munden 'det smager ikke godt', men naturligivs finde en balance imellem at hun må undersøge det. En anden undersøgelsesmåde kan dog være hensigtsmæssig.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Episiotomi - Epis
Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.
Der findes to typer af Episiotomi:
1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.