Svar: Brug for gode råd til putning
Kære M
Tak for dit brev og velkommen til :)
Det er helt naturligt at jeres lille dreng søger tryghed om aftenen, når han skal falde i søvn og det er vigtigt at I giver ham den tryghed og nærhed, som I fornemmer han har brug for. Kun hvis han falder trygt i søvn, vil han også sove trygt og godt om natten ...
Han har en alder nu, hvor der naturligt er mange tanker i hans lille hoved, mange oplevelser der skal bearbejdes og hvor han naturligt stadig har svært ved at sætte ord på. Ingen af os sover særlig godt med hovedet fyldt med tanker og det vil være en rigtig god idé at I sætter jer hos ham og prioriterer at tale lidt om dagen og alt det han har oplevet.
I skal forsøge verbalt at tale lidt om alt og ingenting ... så han får bearbejdet alle de tanker der myldrer rundt inde i hans lille hjerne. Hjælp ham derfor ved at sætte ord på alt hvad der er sket i løbet af dagen, hvad I har lavet, hvad han har oplevet. "I dag da du stod op, fik du havregrød - mmm smager godt ... så kørte vi i vuggestue, hvor du legede med ... men så faldt du og slog hul på knæet. AV, det gjorde ondt ... men så fik du plaster på og så gik det godt igen ..." Så I gennemgår både de sjove ting, men også de ting der ikke har været sjove - kikker på plasteret mindes, at det gjorde ondt - får det bearbejdet.
Tal også med ham om hvorfor han skal sove, hvad det betyder naturligvis på et niveau hvor han kan være med. Det kan være at sige godnat til hans tæer, hans mave, hans ører, hans øjne osv. så han bliver helt afslappet og træt og så han er helt fri for tanker (og bekymringer), når han skal lægge sig til at sove.
Du skal naturligvis også medtænke om han evt. er ved at nå en alder, hvor hans søvnbehov naturligt bliver lidt nedsat. Så han skal til at sove en lidt kortere middagslur og måske blive puttet lidt senere om aftenen. Han har måske kun brug for at sove 1-1½ time i løbet af dagen og ca 11-12 timer om natten, altså et søvnbehov på ca 13 timer, nogle sover lidt mindre, andre lidt mere ... så når han har svært ved at overgive sig til søvnen, kan det også være fordi han måske skal puttes ½ time senere :)
Børn i jeres drengs alder kan godt begynde at blive lidt bange for mørke og det er vigtigt med en lille natlampe, så han kan orientere sig. Det er også vigtigt at døren til værelset står åben, så ...
... han kan høre at han ikke er alene og ved at I er der og føler sig tryg ved det.
Han skal puttes ved at du er der, sidder hos ham, taler lidt om dagen, han hjælpes med at geare ned og sige farvel til dagen og når du så har læst og sunget lidt, hvad du nu synes er rimeligt, så må du vurdere om du skal blive siddende og holde lidt i hånd eller om du er nødt til at gå.
Hvis han lægger sig til at sove i løbet af 15 minutter mod at du sidder der, så er det rigtig godt. Så er det fornuftigt at bruge et kvarter på det. Hvis han begynder at hoppe rundt i sin seng, søger underholdning, laver sjov og ballade, så vil det derimod være fint at gå. Ikke skælde ud, men signalere at det altså ikke er legetid, men sovetid nu.
Vælger du at gå, afhænger det igen af hvordan han reagerer. Hvis han rejser sig og bliver ulykkelig, strækker armene op mod dig "gå ikke fra mig" osv. så skal du naturligvis blive hos ham, berolige og betrygge, men holde fast i at det er sovetid nu osv. Hvis han accepterer at det er okay at ligge lidt, så går du frem og tilbage, med korte intervaller, gerne med noget praktisk som "jeg henter noget vasketøj, så kommer jeg igen" så du har et formål med at gå frem og tilbage, andet end formålet "du skal sove nu!" for ingen kan sove på kommando.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er der også den mulighed at du viser ham at du stadig er der, at du ikke går fra ham, men i stedet stiller du dig i nærheden og laver noget praktisk. Det at være i gang med noget praktisk som at lægge tøj sammen eller stå og stryge tøj, signalerer at der ikke sker noget spændende nu. Mor og far har noget kedeligt at lave, der er ikke noget sjov for dig.
Du skal altså stille dig på hans værelse eller lige udenfor i gangen, hvor han kan se og høre dig - så du ikke går fra ham, så du er der, men så han samtidig lærer at ligge trygt og roligt i sin seng, fordi det er det han skal nu. Samtidig med at du stryger tøj, lægger tøj sammen eller hvad du nu laver, så skal du berolige ham og betrygge ham verbalt og fortælle hvad du vil have ham til ”jeg er lige her, læg du dig bare ned ned”, "Mor passer på dig, jeg står lige og ordner tøj, jeg er her, læg du dig bare og hvil dig lidt" osv.
Jeg håber at du kan bruge ovenstående videre og at det giver lidt idé om, hvad jeres lille dreng har brug for :)
Fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Feberkrampe
Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.
Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...
Sushi til børn
Børn må gerne få sushi - men der er nogle ting du skal overveje:
- Fisken der bruges skal have været frosset ned til - 20 grader i mindst 24 timer. Der kan forekomme parasitter i fisk og disse dræbes ved frysning.
- Sushien skal fremstilles under hygiejniske forhold. Den bør spises samme dag som den er lavet og køber du den færdigpakket skal du være opmærksom på korrekt opbevaringstemperatur og holdbarhedsdato.
- Børn under 3 år må højst spise 25...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.