Annonce

Annonce

Svar: Måltider - 7 mdr.


23. maj 2011

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stephanie

Tak for dit dejlige brev :) Det lyder som om at I er kommet rigtig godt igang med maden og Alexander lyder til at være glad for mad - både mad han selv kan sidde med og mad som du giver ham. Det er rigtig godt, det er et godt udgangspunkt at have :)

Men de små tænder giver naturligt udfordringer og det er vigtigt at du har ham under opsyn, når du giver ham noget at sidde med i hånden, som han kan gumle på, opbløde med spyt, sutte saften ud af osv. Øvelse gør mester, og han vil elske at få lov, så du er nødt til at finde balancen mellem, hvad han kan få og hvad du så må give ham :)

Tre faste måltider dagligt - morgenmad, frokost og aftensmad er vigtigt og derudover frugt i form af frugtbåde, frugtbidder eller frugtmos som mellemmåltid, vil være rigtig godt.

De 6 flasker skæres ned til 5 flasker i døgnet og stille og roligt i løbet af hans 7 måneders alder skæres ned, så han får 4 flasker i døgnet.

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 0506/: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden. Giv ham små bitte bidder med dine fingre - det kan være små bidder af en moden pære, et stykke melon, fersken, blomme, moden banan, appelsin eller lignende. I stedet for at han selv bidder af, så kan du give ham små passende stykker, som han så kan sidde og sutte og gumle på. På den måde har du stadig styring og han får også tygge-træning.

Puttes til formiddagslur uden at få en flaske - lærer nu at sove uden denne afhængighed og formiddagsmåltidet og vand af kop erstatter flasken. Det giver ...


Annonce

... også mere behov for en god og nærende frokost :)

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Du må gerne tilbyde rester fra aftensmaden, du kan også give mos fra glas. Suppleres her gerne med ristede rugbrødsbjælker eller prøv med andre former for brødskorper og se, om der er noget af det han synes om. Fordelen ved brød er, at det let opblødes med spyt, når han gumler på det, så det ikke er hårde stykker der bides af.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30 - tidspunktet variere efter hvor sen og hvor lang en formiddagslur han tager

Eftermiddag: Tilbydes fortsat flaske her og må også gerne få lidt frugtmos, små frugt eller bærstykker som om formiddagen. Stille og roligt erstattes flasken her af en flerkornsgrød med frugtmos og vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, prøv med lidt ris i grøntsagsmosen, lidt laks fra ovnen, indmaden af en frikadelle eller lignende for at få lidt mere bid. Prøv med kogte blomkål- eller broccolibuketter, en kartoffelbåd eller lignende i hånden - det er blødt og godt at gumle på. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske og sover uden yderligere mælk til næste morgen tidlig.

Jeg håber at du kan bruge ovenstående plan lidt videre og at du derigennem får lidt overblik over hvad du kan give og hvordan du får plads til det hele i løbet af en dag :)

Jeg er ked af at høre at du er blevet alene og jeg kan godt forstå du synes det virker uoverskueligt - men jeg håber at planen hjælper lidt på vej :)

Fortsat held og lykke, knus herfra!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen ...

Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..

Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..

Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..

Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..

Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..

Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!

Med venlig hilsen
M´s Mor


Annonce