Svar: Kampen om tandbørsten
Hej med dig
Mon ikke din dreng kan holde et spejl i sine hænder imens du børster og på den måde følge med i hvad der foregår. Hvis du kan få ham til det, så er hans hænder jo også optaget af at holde spejlet i stedet for at fjerne dine hænder og kæmpe imod.
Det vil også være rigtig godt, hvis du kunne sætte ham på køkkenbordet, så sidder han i en god højde og du kan stå bagved ham og få bedre overblik over, hvor du børster i hans mund. Samtidig er I tæt på vandhanen i køkkenet.
Prøv også med en elektrisk tandbørste, evt. med batterier eller den billigste du kan finde. Nogle børn bliver bange for lyden, men andre synes det er sjovt og det kilder på tænderne. Det er vigtigt at gøre det netop til sjov og ikke en magtkamp.
Lad ham også prøve at børste dine tænder.
Vælg en tandpasta han måske kan lide. Sørg for at der er mellem 1000-1500 ppm. flourindhold i - så kan du godt vælge en børnetandpasta, som han måske synes er bedre end den du selv bruger. De smager ofte ikke så stærkt, de typer der er lavet til børn.
Lav små aftaler med ham, så fokus ikke bliver den forfærdelige tandbørstning men det hyggelige I skal bagefter. F.eks. læse historie.
Gør det hurtigt og uden at være alt for grundig i ...
... starten, hold fokus på at han skal gøres tryg ved tandbørstning igen. I takt med at han bliver tryg og fortrolig med hele situationen igen, så øger du tiden du bruger og grundigheden du får det gjort med. Du skal altså lige nu stoppe inden det bliver for meget, som det er lige nu, er det slet ikke rart, men kun ubehageligt for ham
Derfor må du også lige nu prøve at acceptere at du ikke når hele munden igennem, selvom du godt ved at du bør det, men fokus er lige nu ikke at alle tænder skal børstes, men at det bliver acceptabelt at børste lidt - og så lidt igen, derefter øger du antallet af tænder i takt med at han bliver fortrolig med det.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Gør også det at du fokuserer på forskellige områder i munden alt efter om det er morgen eller aften der børstes, så du på den måde alligevel når at få børstet på lidt forskellige tænder:)
Og så er det ikke så godt, hvis du allerede kan se på din drengs tænder, at han ikke får børstet godt nok ... Jeg synes du skal overveje at ringe til børnetandplejen og høre om de vil se på ham. De vil også kunne give dig gode rå og måske vil det, at han pludselig sidder der hos en tandlæge gøre, at det mor siger og gør bliver okay .. :) Man ved jo aldrig :)
Rigtig meget held og lykke med ham!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Barnevogn
Når I skal købe en barnevogn er det vigtigt at I gør jer klart, hvad vognen hovedsageligt skal bruges til.
Skal den mest stå på altanen, eller skal den bruges til at gå lange ture med. Skal den kunne bæres op og ned ad trapper? Og skal den kunne være i bilens bagagerum?
Det er også vigtigt at tænke på årstiden. Både sommer, men især om vinteren, er det vigtigt at både kassen og kalechen er vandtæt. Om vinteren er det vigtigt, at både sider og bund er godt...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.