Annonce

Annonce

Svar: Gået i stå med rytmen og mad


22. maj 2011

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære frustrerede mor

Det vil være rigtig godt, hvis du kunne forsøge at få din dreng til at sove lidt længere om morgenen. Det er meget tidligt at starte dagen allerede kl. 04.30 og der er ikke noget at sige til, at han så har brug for at sove en meget lang formiddagslur, når nattesøvnen er så kort.

Hvis du kan få ham til at sove lidt længere om morgenen, så vil hele dagens rytme, naturligt flytte sig og hans behov for søvn blive bedre dækket - også uden at du behøver vække ham - og dermed vil hans humør og overskud hele dagen igennem også være meget bedre. At han lige nu ikke spiser særlig meget, skyldes sandsynligvis hans rytme og manglende søvn - eller søvn på forkerte tidspunkter og søvn der afbrydes ... :)

Det som umiddelbart falder mig i øjnene er at din dreng ikke får mælk sen aften. Jeg vil faktisk foreslå dig, at du giver ham en flaske omkring midnat, som han kan spise imens han sover. Ved at fylde ham op sen aften, så vil han sandsynligvis naturligt sove et lidt længere stræk og vil ikke vågne kl. 04.30 fordi han er sulten. Ved at indføre en drømmeflaske sen aften, så kan du få ændret lidt på rytmen allerede fra morgenens start.

Det er også bedre at han får flasken sen aften end kl. 5, fordi det naturligt giver bedre plads i maven og lyst til morgengrød.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Sen aften 24: Flaske, som spises mere eller mindre i søvne og herefter sover han så til næste morgen tidlig og dagen begynder med grød.

Morgen 7: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9: ½ bolle med smør og ost, frisk frugt i hånden, evt. frugtmos (d-vitamin), vand af kop.

Formiddagslur kl. 9.30-10.30

Frokost 11-11.30: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, og suppleres også gerne med grøntsagsmos (rester fra aftensmaden eller mos fra glas). Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 15.30: Yoghurt som nu med revet frugt, rugbrødsdrys eller lignende, suppleres med frugt og bær i stykker.

Aften ...


Annonce

... 17.30: Aftensmad som I andre spiser, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, kartofler, sovs. Der skal være mad i stykker og også moset mad. Maden skal smage af noget og det skal være helt almindelige børnevenlige retter. Vand af kop.

Suppleres gerne med en godnatgrød som en del af putteritualet

Flaske og puttes til natten ca kl. 19 som nu

Som du kan se af planen så ligner den jeres plan, bortset fra at jeg har indført flaske sen aften, så han kan sove længere og starte dagen lidt senere og dermed også have bedre overskud til dagen :)

I må godt holde en pause med lidt brød i en periode, hvis I fornemmer at han slet ikke vil have det. Han kan godt få ris, pasta, kartofler, kød, fisk, grøntsager osv. Og han må f.eks. gerne til frokost få et varmt frokostmåltid og behøver ikke brød.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal indstille jer på at han spiser små mængder og at det er naturligt for hans alder. Lidt er bedre end ingenting. Men det er vigtigt at I stadig giver ham mos og grød, netop for at fylde ham lidt ekstra op, ligesom det også er vigtigt, at han får små hyppige måltider, så han ikke går i lang tid uden at få tilbudt lidt.

I skal sørge for at der altid er mindst en ting han kan lide, så der altid er noget for ham at få. Det betyder ikke noget hvis det så kun er frikadellen der glider ned til det ene måltid og det så er pastaskruerne til det andet. Det er vigtigt at han har lidt valgmuligheder og at I giver ham madro og mulighed for at spise det, han har lyst til. Hvis I serverer variation, så vil hans indtag naturligt variere, når man ser på det over et par dage.

Og så skal I supplere ham med f.eks. en godnatgrød så han ikke går sulten i seng.

Flasken inden middagsluren skal bibeholdes, men i stedet skal I tilbyde en flaske sen aften - altså en ekstra flaske der og ikke om morgenen.

Og ja - det kan bestemt være en god idé at arbejde på at ændre på rytmen nu. Den rytme jeg har skitseret, burde passe nogenlunde med vuggestuens.

Håber I kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Insemination

Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.

Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.

Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...

Læs mere i Babylex

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce