Brev:
Hvad kan jeg ændre i putteritual - 12 mdr.
Hej Helen
Jeg har tidligere skrevet til dig om min 12 måneder gamle datters spisevaner og et evt. ammestop og meget er sket siden - både godt og skidt. Det gode er, at min datter endelig, efter 6 uger, begyndte at spise grød i vuggestuen og i det hele taget er begyndt at vælge vuggestuen til...skøøønt!!
Herhjemme er hun også begyndt at putte mad i munden, efter jeg har taget en række tiltag og ikke mindst efter jeg selv er begyndt at slappe mere af og tro på, at det nok skal lykkes. Hun tygger maden nu og er begyndt at synke den også. Hun udforsker maden og hygger sig længe med at undersøge den og smage på den.
På minussiden er jeg gået ned med stress og er sygemeldt fra mit arbejde. Jeg lider af et massivt søvnunderskud som har påvirket min selvværds/selvtillidsfølelse betragteligt. Jeg er alene med min datter, uden et stort netværk, og der har været kæmpestore udfordringer med min datters søvnmønster gennem hendes nu et årige liv.
Jeg har en tæt kontakt med min sundhedsplejerske, og vi er blevet enige om, at det er bedst at stoppe helt med amning. Min datter har svært ved at forstå, at hun må ammes inden putning men ikke om natten og det er en kæmpe kamp at holde hende fra brystet og kun amme én gang. Vi er oppe i timer hver nat og jeg kan ikke holde til det længere! Vi har en meget stærk symbiose, som jeg gerne ser brudt lidt nu, så hun kan knytte sig til andre ned mig og derved gøre det lettere for andre at passe og putte hende.
Jeg ammer hende ikke længere om dagen. Hendes dag ser sådan ud:
Oppe ca. 6.30
Kl. 7.00 Øllebrød og vand
I vuggestue hvor hun nu er oppe på 2 x grød
Der sover hun to lure, ml. 40 min og 1½ pr. gang.
Henter hende kl. 15.30
kl. 16 Yoghurt med brødkrummer og frugt (hun spiser stadig ikke brød)
Kl. 17.30/18 aftensmad som vi spiser sammen (hun spiser fisk, kød, ris, kartofler, sovs, kogte ...
... grøntsager)
Kl. 19 natgrød, typisk havregrød (stor portion)
kl. 19.30 amming
puttes derefter.
Nogle gange skal hun lige puttes igen et par gange, andre gange sover hun til ved 1-2 tiden om natten og så starter "balladen". Jeg er begyndt at vente lidt med at gå ind til hende når hun vågner for lige at høre hvad hun har brug for. Så lægger jeg hende ned igen og holder en hånd på hendes ryg/arm og hvisker schyy du skal sove nu... efter et par min sover hun igen, men vågner tit igen og igen over flere timer, hver time.
Hun har tidligere sovet inde i min seng, men så vil hun ammes hele tiden så jeg har skubbet tidspunktet til ved 4-5 tiden, hvor hun så kommer ind og skriger og hyler til jeg "giver mig" og ammer hende. Så kan hun sove et par timer mere.
Vi har hidtil kørt et fast putteritual, som har virket fint. Hun får et bad inden natgrød og så går vi ind og trækker gardiner for og siger godnat til Barbapappa-natlampen og sætter os på en stol. Her ammer jeg hende mens jeg synger første vers af Elefantens Vuggevise et par gange og siger tak for dagen til/med hende. Når hun er ved at falde i søvn tager jeg hende fra og putter hende i sengen og blir derinde til hun sover. Det tager typisk mellem 5-10 min. Som regel kommer der kun et lille klynk fra hende. Efter vuggestuestart er hun godt grydeklar der.
Jeg har prøvet at gå ud af rummet og sige godnat og være ude i køkkenet så hun kan høre mig, men så står hun op og klynker til jeg kommer tilbage og sidder ved siden af hende til hun sover.
Hvad skal jeg ændre? Og hvordan kommer jeg væk fra amningen i putteritualet og senere på natten? Hun bruger IKKE sut, men har nusseklud og jeg lægger en spillebamse ned til hende.
Jeg håber inderligt, at du kan komme med et godt råd for jeg hænger snart i laser over de dårlige nætter og jeg kan jo ikke være sygemeldt i al evighed.
Med venlig hilsen
Odille
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
12. marts 2025 | Sovevaner | 11 mdr.
Overgang fra vugge til tremmeseng - opstart af op-ned
Kære Helen Vi har nu forsøgt os med op-ned metode i 3 dage, og vi synes...
Viden om børn:
Cykelstol
De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.
Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.
Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.
Menstruation - efter fødsel
Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.
Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer