Svar: Venner og fjender
Hej med dig
Drengene har en alder, hvor de naturligt skal prøve nogle grænser af og hvor de skal udvikle deres sociale intelligens.
Drengene kan sagtens lære at sige tak, sige undskyld osv. men at lære, hvordan man spørger ind til andre, trøster andre, fornemmer andre - hvordan man ser om nogen er kede af det, vrede, overraskede osv. alt det kan de kun lære ved at opleve det, ved at se det og ved at man taler med dem om det - netop som du beskriver, i situationen hjælpe dem med at se hvad der sker og få kommunikeret, hvor de hver især står og hvad de gør ved hinanden og dermed også hjælpe dem til en løsning.
Drengene lærer social intelligens ved måden vi forældre og vi voksne er omkring dem på og ved at være sammen med andre børn. De lærer det ved at lege sammen og ved at lege med andre.
Netop leg er et vigtigt redskab til at lære social intelligens. Drengene skal lære at begå sig socialt ved at se, hvad de gør ved andre og ved selv at mærke, hvad andre gør ved dem. De skal begge opleve at de nogle gange må være med i en leg, andre gange må de ikke, atter andre gange kan man kun være med, hvis man giver sig og lader den anden bestemme ... Det er den læring drengene er igang med nu, men det følger hele vejen op igennem børnehaven og også i skolen lærer børn social intelligens.
Jeres opgave er at finde balancen mellem hvor meget de skal lege hjemme og hvor meget de skal lege i børnehaven. For de leger forskelligt de to steder og har sandsynligvis forskellige roller alt efter om det foregår det ene eller det andet sted - og det kan være rigtig svært. På den måde kan det være godt at have en ven der hjemme og have andre i børnehaven, fordi vi ikke er ens, men har forskellige roller og indgår i forskellige sammenhænge alt efter hvor vi er ...
Det lyder som om at der altid vil være et vist bånd mellem drengene, fordi de kender hinanden godt og har fulgtes ad siden de var ganske små. Måske har I også ...
... været i mødregruppe sammen, så de "kender" hinanden på en anden måde. Derfor tror jeg heller ikke at I skal være bange for en gang imellem at give det lidt pause og så arbejde lidt på, at de også prøver at lege sammen med andre, finder nye kontakter.
Da børnehaven er inde på at drengene leger godt men ofte også har konflikter, så prøv at tale med dem om, hvorvidt de kunne foreslå andre jeres dreng kunne lege med. Det kunne være rigtig godt, hvis de hjalp jeres dreng med at søge nye andre drenge og piger og I kunne invitere en hjem og lege en dag, for at hjælpe ham til at lege med flere. Det er meget følsomt kun at lege med en. Det er helt naturligt at jeres dreng søger sin ven derhjemme fra, når han er ny i institutionen og at han naturligt forsøger at blive en del af gruppen, netop ved at søge den han kender og føler sig tryg ved. Men han må gerne hjælpes til at søge andre - og lege med nabodrengen kan han jo stadig, det vil sandsynligvis slet ikke være noget problem, fordi de to ikke kan lade være med at søge hinanden :)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I behøver ikke forklare ham så meget, men bare sige at det vil være dejligt at lege med flere - ligesom I også har flere venner, så kan han også have det og at det kan være dejligt at lege med nogle forskellige. De leger måske andre lege, som er sjove ...
Når nabodrengen og jeres dreng leger og de så bliver uvenner, så skal I naturligvis finde ud af, hvor dybt det bunder og vurdere, hvor meget I skal gribe ind. Nogle gange vil det være nødvendigt at I går ind i diskussionen, forklarer og mægler og hjælper dem med at aflæse hinanden og finde en løsning. Andre gange bliver I nødt til at sige at det ikke er i dag, de skal lege og at det er okay. Nogle dage leger man godt, andre dage leger man mindre godt og i dag er så en af de dage, hvor det er bedre at de ikke leger. Så legen sluttes på en god måde og de går hver til sit.
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Navle
Hos det nyfødte barn sidder stadig en rest fra navlestrengen, som vil falde af, af sig selv, når barnet er mellem ca. 5 dage og tre uger gammelt. Det er normalt at det kan bløde fra navlen i denne periode og det kan også lugte fra navlen, da det er en forrådningsproces der sker.
Du skal være opmærksom på at navlen ikke begynder at lugte for meget, da det kan være tegn på infektion. Hvis navlen lugter gennem barnets tøj, er det for meget. Hvis der er rødme omkring navlen, kan...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.