Svar: Skæv kravlen og rundryg – giver det dårlig kropsudvikling?
Kære Leonora
Mange børn kravler ved at humpe på numsen, hvor de ligesom bruger det ene ben til at komme fremad. Det ser lidt "reje-agtigt" ud, når de bevæger sig fremad på denne måde.
Det skader normalt ikke barnet at kravle på denne måde, men barnet får naturligt ikke krydskoordineret, som hvis barnet kravlede rigtigt på alle fire og brugte sine arme og ben skiftevis - og netop krydskoordineringen er vigtig. Det er vigtigt fordi barnets to hjernehalvdele arbejder sammen, når der krydskoordineres.
I må gerne hjælpe jeres datter med at komme op på alle fire og kan, når hun står der evt. prøve at få hende til at rokke frem og tilbage, for at se om hun så på sigt lærer sig teknikken med at kravle rigtigt. I kan forsøge, det er ikke sikkert hun gør det - og så må det være sådan. Det er okay, så må hun bare lære at kravle, hoppe gadedrenge hop, hoppe sprællemandshop osv. senere, så hun lærer at krydskoordinere :)
Det lyder som om at din datter har en god balance og har godt styrke i sin krop. Hun klatrer op og vender og drejer sig, skubber sig frem og tilbage, rejser sig og går ved bordet osv. Det lyder derfor ikke som om at ...
... hun mangler styrke - derfor kan det undre lidt, hvis hendes rygmuskler er "slappe" og hun derfor falder sammen i ryggen og ikke kan sidde rankt som du har set de andre børn gør ...
Det er når børn ligger på maven at de får styrket deres ryg og nakkemuskler og du fortæller at hun aldrig har ville ligge særlig meget på maven og det kan naturligvis godt være derfor, at hun er mere rundrygget. Men man er nødt til at se hende, for at vurdere, om det er problematisk eller normalt ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan hjælpe hende til at ligge på maven ved f.eks. at lægge hende hen over en stor gymnastikbold som du så triller frem og tilbage. I kan også lave en 'flyve-leg', hvor hun på maven skal flyve fra den en til den anden af jer voksne, så hun på den måde får trænet at holde ryggen rank.
Og så synes jeg du skal bede jeres læge eller sundhedsplejerske vurdere om hun mangler styrke eller udvikler sig fint - min umiddelbare bud er, at alt er som det skal være, men man er som sagt nødt til at se hende, se hvordan hun bevæger sig og bruger sin krop, for at vurdere om hun har brug for nogle øvelser :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Bæresele
En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.
I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.
Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...
Sidde
De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.
7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.
8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.
Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.