Svar: Gode måltidsvaner
Kære tvillingemor
Det er rigtig dejligt at høre, at I har haft glæde af min bog om søvn - tak for det! :)
Det er begrænset, hvad der findes om gode måltidsvaner til børn, men der er lidt muligheder. Inden min bog om det emne kommer, så skulle I jo gerne være godt igang med skemaden og familiemaden ... men den kommer, det lover jeg!
Der findes flere kogebøger til børn og børnefamilier. Katrine Klinken har blandt andet lavet en række kogebøger med forskellige gode opskrifter. Ellers kan du læse om titler som:
Æblekinder og kondisko - en forældreguide til sunde og glade børn. At Berit Elkjær
Den rene barnemad - fra mos til middagsmad. Af Anne Hjernøe, Jette Hjernøe og Pia E. Brown
Glad mad - en familiekogebog. Af Kirsten Dalgaard og Inge Skovdal.
Det er nok bogen "Æblekinder og kondisko", der rammer bedst ind i det du søger, da den også indeholder forslag til motion, madpakker og praktiske løsninger og ikke kun opskrifter.
Men ellers handler det meget om at give dine børn mad, som tager mere og mere udgangspunkt i familiemaden. Og med den alder de har nu, må de få næsten alt. Det vil være rigtig godt at give dem mad i stykker - både større stykker de kan sidde med i hånden, men også mindre stykker som de kan øve deres pincetgreb på.
En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand eller mælk (mme eller sødmælk) af kop.
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, frugtmos (evt. jern og vitaminer)
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg som sildepostej, makrel, smørbart tun og rogn. Kan også ...
... tilbydes rejer, muslinger, krabbe, stykker af fiskefilet eller lignende. Også ½ hårdkogt æg, kogte grøntsager, kogte pastaskruer osv. Og derudover suppleres de stadig med lidt grøntsagsmos. Vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, banan eller lidt mysli (uden honning og chokolade), ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, fiskefilet, frikadeller (kød eller fiskedeller), stykker af farsbrød, medister, laks, - hvad I nu kunne tænkes at spise. Der skal være mad i stykker og moset mad. De skal have ris, pasta, grøntsager, kartofler, kød, fisk, sovs. Vand eller mælk (mme eller sødmælk) af kop.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Suppleres evt. med en godnatgrød som en del af putteritualet
Ammes eller flaske og puttes til natten 19.30-20. Tidspunktet varierer efter hvor lang og hvor sen en middagslur de tager
Sen aften eller først på natten: Ammes eller flaske
Jo mere I kan give jeres børn nu, jo mere variation, jo mere at bide i, gumle på, smage på osv. jo mere forebygger I kræsenhed, jo bedre spisevaner får I skabt. Det er vigtigt at udnytte børnenes naturlige lyst til at smage og putte i munden, for når de først bliver 1 år, så vil de ikke automatisk undersøge med munden, men vil lege mere med maden, de vokser ikke så meget mere og vil spise meget selektivt. Så jo mere forskelligt de er præsenteret for inden de er 1 år, jo bedre er det faktisk :)
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med dem. Fortsat god appetit!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI
Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.
Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.
- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder