Svar: Dagsplan og idéer
Hej med dig
Det lyder som om at I har haft en rigtig hård periode med længerevarende sygdom og det ødelægger naturligt alle ellers så gode vaner...
Det er også helt naturligt at din dreng har sat sit behov for mælk op og indtag af mere sufficient mad ned, netop fordi han har været syg, men det er vigtigt at I nu får ændret dette og kommer igang med maden igen. Det er jo også derfor du skriver :)
Som udgangspunkt vil din dreng kunne trives med 3 flasker i døgnet og derudover vil hans væskebehov skulle dækkes af vand, som han kan drikke af en kop. De tre flasker vil jeg foreslå ligger inden middagslur, aften og sen aften og det betyder at flaskerne tidlig morgen og formiddag forsvinder - og netop det skulle også meget gerne gøre, at appetitten vender mere tilbage, som det er lige nu er tilbuddet om flaske så hyppigt, at det naturligt påvirker hans indtag og lyst til anden mad.
Mit forslag ser således ud:
Morgen 7: Havregrød eller anden korngrød, vand af kop
Formiddag 9: Mellemmåltid bestående af ½ bolle med smør, ost, frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, som han selv kan spise, vand af kop
Formiddagslur og puttes nu uden at få flaske - mellemmåltidet erstatter nu flasken og ligger nu før luren i stedet for efter
Frokost 11.30: Grøntsager, kød, fisk, ris, pasta, kartofler, sovs - varm frokost eller det kan være fiberholdige brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg. Der skal være mad i stykker og også stadig moset mad. Vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur 13-13.30 som nu
Eftermiddag 15: Mellemmåltid bestående af yoghurt med drys, mysli (uden honning og chokolade), revne æbler, banan eller lignende, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden.
Aften ...
... 17.30-18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter. Det kan være pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, ris med sur-sød-sovs, kartoffelmos og millionbøf, laks fra ovnen, rødspættefilet, fiskefrikadeller, almindelige frikadeller, farsbrød og lignende. Retter med hakket kød, mild fisk og sovs er gode retter til børn. Der skal være mad i stykker og mad som gives med ske.
Suppleres evt med en godnatgrød, for at sikre mæthed nok til natten.
Flaske og puttes ca kl 19
Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig, hvor dagen så starter med morgengrød

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er som du kan se helt realistisk at din dreng sover fra midnat og til næste morgen tidlig uden mælk, men det er nødvendigt at han får mad nok hele dagen igennem og om aftenen, for at kunne undvære det om natten.
Jeg kan godt forstå du synes det er svært med pålæg, men prøv at tænke alternativt. Du kan f.eks. sagtens bruge grøntsagsmos som pålæg på brød, du kan også give ham hårdkogt æg, rejer, stykker af pølse, frikadelle, muslinger, krabber osv. som han selv kan spise og øve sit pincetgreb med, samtidig med at det sikrer variation.
Du må gerne bruge fisk fra dåse, det kan være makrel, torskerogn, tun og lignende. Du kan lave det smørbart ved at iblande creme-fraise, mayonnaise eller lignende, hvad du nu har mulighed for at få hvor I bor.
Og ellers er det mad som I andre spiser, som han skal have nu. Og han må gerne få almindelige krydderier som timian, karry, oregano, basilikum, løg, hvidløg mv. Så jo mere rigtig mad, jo bedre er det faktisk - og husk at rester fra aftensmaden og sagtens kan gemmes og gives til frokost næste dag.
Håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Frysning af babymad
Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.
Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.
Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.
Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...
Strækmærker
Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.
Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.
Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika