Brev:
Fra grød til familiens mad?
Kære Helen
Min søn er nu 7 måneder og jeg er meget usikker på, hvordan vi skal begynde at give ham mere almindelig mad.
Jeg læser tit om forældre der giver deres børn rugbrød med pålæg, almindelig aftensmad osv. til børn som er yngre end min søn.
Jeg kan ikke rigtig overskue hvordan vi skal bære os ad med at give ham mad som han skal tygge før han kan sluge det. Jeg er faktisk lidt bange for det. Indtil videre har vi blendet eller most med en gaffel. Når vi moser med gaffel er han ofte ved at brække sig af de klumper han får. Det er dog begyndt at blive bedre.
I går fik han for første gang en blendet frikadelle i sin kartoffel-gulerodsmos og selvom det var blendet var klumperne store nok til at han oplevede stort ubehag og kastede op af det. Det var ingen succes.
På samme tid finder jeg det også uoverskueligt at kokkerere til ham tre gange i døgnet. Det er svært at få til at hænge sammen syntes jeg. Der er så mange regler som fx at man ikke må fryse ned osv. hvis der er erstatning i. Vi laver al grøden på erstatning.
Jeg er bange for at hvis jeg ikke gør det får han ikke de næringstoffer han har brug for.
Her er vores rytme
05.30-07.00 vågner et sted i dette tidsrum. Får en flaske på 100-160 ml
08.00-09.00 Får grød indenfor dette tidsrum. Vi giver ham hirsegrød, øllebrød eller havregrød. Nogle gange med lidt rugmel eller boghvede kerner der blandes. Havregrøden og hirsegrøden tilsættes frugtmos.
Sover en time til to.
09.30-11.00 Her et sted imellem får han endnu en flaske med 100-125 ml erstatning
12.00-13-00 får han frokostgrød. Risgrød, eller øllebrød og ofte ...
... bananmos til dessert
Sover en times tid til to
15.00-16.00 her et sted får han igen en flaske på ca 100 ml
17.30-18.30 får han ofte 100 ml erstatning fordi han bliver meget meget sulten og det skal gå hurtigt. Lidt tid efter flasken får han grøntsags mos. Søde kartofler, almindelige kartofler, ærtemos, gulerødder, broccoli mos, nogle gange tilsat timian eller andre krydderier. Han har en gang fået spinat, fiskefrikadelle, hvidløg og squash.
19.30-19.45 får han 160 ml erstatning og så bliver han puttet og sover klokken 20.00
01.00-03.00 Vågner en enkelt gang indenfor dette tidsinterval og drikker 160 ml erstatning.
Vi har prøvet at give ham en flaske ved 23.00-24.00 tiden for at droppe nat flasken og han spiser gladeligt 160 der, men vågner alligevel midt nat og insisterer på at få en flaske så vi har droppet at give den sene aftenflaske.
Jeg savner noget inspiration til hans madplan, specielt hans frokost og nogle gode råd til hvordan vi kan bevæge hos hen mod den almindelige mad som minder om vores.
Udover det syntes jeg også han bliver hurtigt sulten hele tiden. Jeg syntes han får meget mælk mellem måltiderne og jeg undrer mig over at grøden ikke mætter mere? Han spiser meget grød! Han spiser i hvert fald halvanden dl ved hvert måltid vil jeg tro. Han er ikke specielt stor. Meget slank, lige under 8 kg og 69 cm lang.
Vi tilbyder ham vand ved hvert måltid i tudekop og han elsker at få skyllet munden og puster og leger med koppen og vandet men det der med at drikke, det er han altså ikke så god til.
Er spændt på at høre hvad du har at sige om vores situation.
Venlig hilsen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
Viden om børn:
CE-mærket
Se efter CE-mærket når du køber legetøj
Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.
Du skal også være opmærksom på...
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.