Annonce

Annonce

Svar: Hvornår forstår hun et nej?


12. maj 2011

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Når din datter kravler hen til opvaskemaskinen for at hive skuffen ud, så er det fordi hun naturligt er og bliver mere og mere nysgerrig. Hun har en naturligt trang til at udforske og opleve verden, det er sådan hun lærer. Og så lyder hun til at være rigtig godt igang motorisk og nyder at hun nu kan kravle og har større bevægelsesfrihed end før. Det betyder at hun naturligt nu gør ting, som hun ikke gjorde før - og du skal naturligvis reagere, hvis hun gør noget hun ikke må, fordi det kan være farligt :)

Hendes hjerne er umoden og hun er naturligt nødt til at prøve ting af mange gange, for at finde ud af, hvordan det foregår. Både for at lære hvordan ting fungere, men også for at lære din reaktion at kende - og det er helt naturligt at hun ikke vil kunne huske et nej. Faktisk forstår hun slet ikke nej, med den alder hun har ...

Men hun reagere på dit tonefald, din mimik. Det er nyt for hende at du pludselig taler højt og bestemt og derfor vil hun se på dig, undersøge dit ansigtsudtryk, forsøge at tyde, hvad der sker - nogle gange vil hun blive ked af det, forskrækket, fordi du taler 'hårdt' og ser 'vred' ud og hun vil ikke forstå, hvad det handler om. Det skal hun naturligt stille og roligt lære - hun skal lære at aflæse andre mennesker og det starter så småt nu, men varer de næste mange år. Også i skolealderen skal hun stadig lære at aflæse andre ...

Jo mere tydelig du kan være i dine signaler, jo bedre lærer hun det. Men det forhindre hende ikke i at forsøge igen og igen. Det er her ganske fornuftigt at du fjerner hende og tilbyder hende alternativer at lege med - det er helt rigtigt i forhold til hendes alder, netop at vise hende, hvad hun kan lege med i stedet, ...


Annonce

... når hun har lyst til at undersøge og udforske.

Det gælder f.eks. også hvis hun sidder og banker skeen og tallerkenen ned i bordet, for at lave lyd. Eller hvis hun sidder og kommer hænderne ned i grøden, for at mærke, hvordan det føles, når det smatter mellem fingrene. Her kan du anerkende hendes lyst til at lave lyd ved at give hende en tromme, plastbøtter, hammerbræt eller andet at banke på og lave lyd med. Ligesom hendes lyst til at mærke klistren mellem fingrene kan stilles ved at tage hende med, når du bager boller og lade hende sidde med lidt af bolledejen i hænderne :)

Jo mere du kan anerkende hendes lyst til at udforske verden uden for middagsbordet, jo større sandsynlighed for at hun ikke behøver undersøge netop dette under måltidet :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og "nej", skal generelt minimeres. I det hele taget er det langt bedre at give alternativer og fjerne opmærksomheden fra det hun er igang med end at sige nej, nej, nej hele tiden.

Hvornår hun forstår et nej - det kan man ikke sige præcist. Visse ting vil hun forstå hurtigt, andre ting vil hun ikke forstå før hun er ret gammel og selv i skolealderen vil børn naturligt have svært ved altid at forstå et nej ...

Men man kan sige at i løbet af det næste halve til hele år, vil hun naturligt begynde at forstå et nej bedre og bedre. Så når hun lige nu kravler hen til opvaskemaskinen og gør det igen og igen, så vil hun, når hun bliver 12-13 måneder stadig gøre det, men vil nok kikke på dig - og du kan se at hun ved at du siger nej, og alligevel vil hun gøre det. Og så først efter den periode, vil hun begynde at huske og forstå at hun ikke må og det vil lykkes for hende at lade være ... :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce