Svar: Gravid med barn nr. 2 - tanker om sove arrangement
Hej med dig
Tillykke med at du venter dig igen - hvor lyder det dejligt:)
Når jeg læser dit brev, så er der flere ting som falder mig ind. For det første lyder det som om at jeres datter lige nu gennemgår en fase, hvor hun har ekstra meget brug for jer. Hun lyder til at være lidt mere klyngende, have brug for mere fysisk kontakt og nærhed og brug for at vide at I og især du er der for hende, at hun ikke er alene.
Det kan handle om alder og udvikling, den alder hun har, den øgede bevidsthed om sig selv og hvordan hun er og påvirker andre. Det kan handle om de lidt flere krav der lige nu stilles i dagligdagen - krav om at skulle kunne flere ting selv, være mere selvhjulpen. Det kan handle om at hun i vuggestue/børnehave møder mere modstand end tidligere eller at der er flere vikarer, ændrede ting i hverdagen - og så reagerer hun ekstra tryghedssøgende hjemme. Mange ting kan spille ind ...
Jeres sovearrangement ... tja ... Som jeg læser dit brev, så har I et soveværelse og et børneværelse (jeres datters værelse). I forældre har dog valgt i en periode, at sove på jeres datters værelse for at give hende den tryghed hun umiddelbart har vist behov for. Det er fint tænkt - men, det lyder som om at det er blevet lidt en vane og lidt for 'servicerende' at I sover sammen, mere end det måske er et reelt behov...
Hun er tryg ved sin seng, falder fint i søvn og jeres aftenrutine er hyggelig og noget I alle nyder. Hun kræver aldrig at komme over til jer, men hun kræver derimod at I kommer til hende op til 8 gange hver nat - det kan jeg godt forstå far er træt af og et eller andet sted så tænker jeg, at hos jer lyder det ikke til at gøre nogen forskel om I ligger to meter fra hende på værelset eller om I ligger i soveværelset. Så jeg er måske lidt tilhænger af at I flytter ind i jeres soveværelse og nu prøver at arbejde lidt på en ...
... soverytme, hvor hun sover i sit værelse og I sover i jeres værelse.
Hun skal naturligvis stadig have en følelse af at I er der, passer på hende, at hun kan kalde - og ikke mindst, at hun kan komme ind til jer hvis hun har brug for det. Og det kan godt være at hun i første omgang skal lære det ved at I kalder på hende fra jeres seng 2 meter fra hende og inviterer hende til at stige ud af sengen og komme, hvis hun har brug - i stedet for at I går til hende. Og derfra så lære hende, at hun naturligt også kan søge jer, selvom I ligger i soveværelset.
På sigt skal hun og baby måske så sove på samme værelse, så børnene sover sammen og de voksne sover sammen - det vil måske være en forklaring hun godt kan godtage, når hun er 4 år og det kommer til at passe med at den lille ny kan komme ind og sove sammen med hende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
For af hensyn til vuggedød må det anbefales at I sover i samme rum med den lille de første ca 6 måneder. Dette fordi forældres natlige støj er med til at holde barnets vejrtrækning igang. Det betyder ikke at I skal sove i samme seng, men altså i samme rum. Når baby er 6 måneder, vil det selv kunne trille, skifte stilling og risikoen for vuggedød er derfor markant nedsat.
Børnene vil godt kunne sove sammen - og ja i begyndelse vil de måske vække hinanden eller storesøster vil blive forstyrret af den lille, men hun vil hurtigt kunne blive beroliget med et "det er bare baby, sov du bare videre" og stille og roligt vil hun ikke registrere det andet end som normalt og sove uden problemer.
Så hvordan lyder det at tænke i et sovearrangement, hvor børn sover sammen og forældre sover i nærheden men i eget rum? Og hvor I lærer jeres datter at sove som nu i sin seng, med et ritual I nu har, men hvor I stille og roligt flytter ind og sover hos jer selv ...?
Håber disse tanker kan bruges lidt videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Tun og børn
Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.
Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...
C-Vitamin
Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.
Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.
På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer