Annonce

Annonce

Brev:

Glutenoptrapning


3. maj 2011

Alder:
7 mdr.

Glutenoptrapning

Hej Helen

Vi har allergi i familien, så jeg er meget opmærksom på at gøre hvad jeg kan for at undgå at min datter også får det. Jeg har derfor bl.a. ammet hende til hun var 5½ måned før jeg så småt startede på fast føde. Hun er nu 7 mdr og selvom det var lidt svært i starten (alt det med ris-/majs-/hirsegrød var ikke et hit, men det var kartoffelmos heldigvis til gengæld) så synes jeg det går rigtigt godt nu.

Mit spørgsmål går på gluten, da jeg selvfølgelig gerne vil undgå glutenallergi.

Iflg. anbefalingerne må man få gluten efter 6 mdr og kan derefter optrappe men der står ikke noget om hvor hurtigt og hvordan. Består optrapningsperioden bare af 2 uger med ét måltid om dagen med gluten og så kører man bare løs eller er det over 2 måneder man langsomt giver mere, fx med de milde glutenholdige kornsorter den første måned og derefter også gradvist noget med hvede?

Jeg mener det må være bedst at få maven vænnet til glutenfri mad i første omgang, så den første måned (5½-6½ mdr gammel) hun ikke fået gluten.

Jeg kan læse mig til at hvede er det der indeholder mest gluten mens rug og havre ikke har så meget og at man skal starte med de milde former så jeg har prøvet at undgå hvede i første omgang. Da vi startede med gluten for 2 uger siden fik hun havregrød til morgen, men det var ikke det store hit, så den sidste uge har vi i stedet prøvet øllebrød og det er lige sagen.

Det kom så bag på mig at hvede var en ingrediens i alt det rugbrød jeg kunne finde undtagen et enkelt solsikkerugbrød. Så jeg har kogt øllebrød på fuldkorns solsikkerugbrød og så sigtet alle kernerne fra. Troede ellers jeg skulle købe kernefrit rugbrød, men det er der altså hvede i :-(

1 - ved du om mængden af hvede i rugbrød er så lille så den er uden betydning eller er det hvede i det hele taget man bør undgå når man ...


Annonce

... introducerer gluten?

2 - kender du en rugbrødsvariant uden hvede?

3 - Næste spørgsmål er så hvor hurtigt jeg kan trappe op? Kan man sige noget om hvor stor en del af hendes mad der må være gluten i på en dag.

Jeg bruger nogle 60ml bægre til hendes mad og hun spiser 1-1½ bæger øllebrød til morgen, 1½bg kartoffelmos til frokost og 1½-2bg kartoffelmos til aften.

Hun kunne nok godt spise mere øllebrød - evt. også som et mellemmåltid - men jeg har været bange for at lade det udgøre for stor en del af hendes madindtag.

Jeg kan se du nævner ristet rugbrød i dine madforslag og jeg kunne også godt finde på snart at give hende lidt rugbrødshapsere til frokost og se hvad hun siger til det. Hvis jeg fx giver hende øllebrød eller havregrød til morgenmad og snart begynder at give hende lidt rugbrød til frokost så er det jo 2/3 af måltiderne der er gluten i. Og hvis hun så får rugbrødsbjælker eller en bolle som mellemmåltid så er det jo endnu mere. Og jeg ved ikke om det er for tidligt med så meget gluten.

4 - Og så er der det med hveden - vil det være en god ide at blive ved med at holde sig fra hveden eller ihf holde den på et minimum (fx leve med at der er hvede i rugbrød men afholde mig fra at give hende lyst brød (andre mødre i min mødregruppe giver deres børn hvedeboller eller skorper e.l. som mellemmåltid og har ikke være bekymret over det og heller ikke haft problemer med det, men man er nok også mere opmærksom på det når man selv har prøvet allergi (obs har ikke glutenallergi men anden fødevareallergi). Eller vil jeg efter et vist tidsrum (fx efter 2 mdr kun med brød med lavt glutenindhold) eller efter en vis alder (fx efter 9 eller 12 mdr?) kunne sige at nu kan hun bare få det hele?

Ja det blev lidt langt men jeg håber du komme med et godt svar.

På forhånd tak :-)

Den allergi-bekymrede mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.

Mælk flere gange hver nat

Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.

Opvågninger om natten - 8.5 måned

Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystopereret

Mange kvinder bliver idag brystopereret. En brystoperation kan både være en brystreduktion, hvor man har fjernet noget af brystet og en brystimplantation, hvor man har gjort brysterne større.

Mange kvinder bekymrer sig om hvorvidt de vil kunne amme deres barn, når de er brystopererede og der er ikke andet at gøre, end at se hvad tiden bringer. Nogle kvinder vil fint kunne amme, det afhænger meget af operationsmåden. En del kvinder ammer delvist, giver altså bryst og supplerer med...

Læs mere i Babylex

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce