Annonce

Annonce

Svar: En langsom spiser


29. april 2011

Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Charlotte

Det anbefales faktisk at vi spiser langsomt, for netop når vi spiser i roligt tempo, så når vores appetitregulerende hormoner at virke og vi kommer naturligt til at føle mæthed, når vi har spist en passende mængde mad. Sluger vi derimod maden hurtigt, så risikerer vi at spise for meget, fordi de appetitregulerende hormoner ikke kan nå at virke, vi når slet ikke at føle mæthed.

Det kan godt være på grund af de appetitregulerende hormoner at jeres datter kan nøjes med mindre mad og derfor også fint acceptere at spise mindre, hvis I rejser jer fra bordet og hun sidder alene - hun føler sandsynligvis ikke behov for særlig meget mere mad, når måltidet først har taget ½ time ...

Og spørgsmålet er om I ikke skal lade være med at trække tingene alt for meget ud. Hun skal naturligvis have lov til at spise sin mad, men at sidde over tallerkenen i en time - det synes jeg er for længe. Så synes jeg I skal afbryde og sige at nu er det slut og så acceptere den mængde der er kommet indenbords. Hun skal jo stadig have tilbudt mange små måltider i løbet af en dag og der er stor sandsynlighed for, at hun så også vil føle lidt mere sult og behov for mad, når hun tilbydes næste måltid - og der så også spise lidt hurtigere, netop fordi hun er mere sulten :)

Du skal naturligvis sikre dig at maden hun tilbydes er let ...


Annonce

... at gå til. Det vil være rigtig godt at det serveres i mundrette stykker, som hun let kan spise og som ikke kræver en masse forberedelse med at skære ud og tygge sig igennem. Det er vigtigt at maden har en konsistens, som hun ikke skal bruge oceaner af tid på - f.eks. vil hun godt kunne tygge sig igennem en rå gulerod, men at spise sådan en vil hurtigt kunne tage 1 time - tilbydes hun det i stedet som fintrevet råkost, vil hun kunne spise hurtigere.

Så maden skal også være let at gå til :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvad spiser hun i børnehaven? Har hun selv madpakke med? Hvis du giver hende mad med hjemmefra, så pas på ikke at lave små fine stanniolpakker - pigerne elsker det, jeres datter sandsynligvis også og det er super spændende at åbne hver pakke og se hvad der gemmer sig i hver - men det tager alt for meget tid og alt for meget fokus, når man har en langsom spiser som jer :) Derfor vil det til hende være meget bedre, at du køber en madkasse delt op i rum, så hun kan have lidt pastaskruer med lidt grøntsager i et rum, et kyllingelår i et andet rum og en klapsammenmad i et tredje. Det giver overblik og hun kan spise lidt af hvert. Jeg skal sende dig et separat link til en sådan madkasse :)

Og ellers må hun have lidt ekstra med, som hun så kan spise, når hun er sulten :)

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex

Strækmærker

Under graviditeten oplever mange kvinder at de får strækmærker i takt med at maven vokser.

Har man først fået strækmærker forsvinder de ikke igen, men de bliver som regel næsten usynlige indtil en næste graviditet.

Mærkerne skyldes bristninger i underhuden. De kommer både fordi at maven vokser, men også fordi der sker nogle hormonelle forandringer. De kommer ofte på maven, lårene, brysterne, ballerne og/eller armene, og i starten ses de ofte som rosa eller blålige...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce