Annonce

Annonce

Svar: Fedt i kosten efter 12 måneder?


28. april 2011

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Ditte

Tillykke med 1 års fødselsdagen :)

Det er helt korrekt at det anbefales at du nu giver letmælk i stedet for sødmælk og du behøver heller ikke i samme grad tilsætte ekstra fedtstof til al den hjemmelavede mad. Det er dog samtidig vigtigt ikke at lade din dreng spise helt så fedtfattigt som I voksne sandsynligvis gør - han har stadig brug for fedtstof og derfor anbefales f.eks. også letmælk fremfor skummetmælk og minimælk, som børn faktisk først bør få omkring 3 års alderen. også surmælksprodukter bør være af letmælkstypen og altså indeholde 1,5% fedt.

Fedtstof sikres ved at bruge f.eks. smør eller plantemargarine på brøddet, give ham sovs, ost osv. Og også ved at medtænke f.eks. fisk i hans daglige indtag, fordi fisk indeholder gode og helt essentielle fedtsyrer som hans hjerne og nervesystem har brug for, for fortsat at udvikles.

Vi har brug for fedt og især vores børn har brug for at få fedt via kosten, men ikke alle slags fedtstoffer er lige gode. Fedt i maden inddeles i 3 forskellige slags fedtsyrer:

Mættede fedtsyrer: Især i fede mejeriprodukter, smør, Kærgården, margarine og lignende.

Enkeltumættede fedtsyrer: I stort set alle fedtstoffer, men især olivenolie og rapsolie.

Flerumættede fedtsyrer: Det vi også kalder omega-6 og omega-3 fedtsyrer. Findes især i bløde margariner, planteolier og i de fede fisketyper.

Vi skal have mindst af de mættede fedtsyrer fordi de øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning. Derimod er det vigtigt at spise plantebaseret fedt, f.eks. raps-, oliven- eller vindruekerneolie, eller fedt, som vi får via f.eks. fisk. Det anbefales at man til børn varierer indtaget af fedt så barnet får så forskellige typer af fedtstoffer som ...


Annonce

... muligt.

Det er korrekt at han bør fortsætte med D-vitamin dagligt til han er 2 år gammel. Når han bliver i stand til at tygge bedre - ofte omkring 1½ års alderen vil du kunne give ham en daglig multivitamintablet som indeholder den mængde d-vitamin han har brug for (10 mikrogram) og så er han dækket den vej igennem. Om det er 5 dråber eller mere afhænger af hvad produkt man køber, her er du nødt til at læse på produktet :)

Jernbehovet sikres nu gennem kosten og da vi ikke selv kan danne jern, er vi nødt til at spise os til det. Ikke alle fødevarer indeholder lige meget jern. Kød, fisk og skaldyr indeholder meget jern i en form, som let optages. Men jern findes også i grøntsager og fuldkornsprodukter.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er mest jern i okse, kalv, and, struds og vildt og mindre i lyst fjerkræ, som kylling og kalkun. Der er også meget jern i indmad, - lever og hjerter (f.eks. i leverpostej).

Skaldyr og fisk er også en vigtig kilde til jern og derudover brød og andre kornprodukter, der er grove, langtidshævede eller lavet på surdej (eksempelvis rugbrød). Bager du selv, skal du lægge kerner og hvedeklid i blød i nogle timer, og du kan tilsætte f.eks. sesamfrø, der også indeholder jern.

Tørret frugt som rosiner, svesker, dadler og også figner indeholder jern og også nødder og mandler er jernholdige. Her skal man dog være opmærksom på at tørret frugt også kan indeholde store mængder sukker og dermed ikke er så godt for tænderne og at nødder kan være farlige, fordi de kan sætte sig fast i halsen. Men lidt mysli (knuste nødder og kerner) på et surmælksprodukt kan man godt begynde at give barnet, i takt med at det bliver bedre og bedre til at tygge.

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :) Fortsat god appetit!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce