Svar: Søvnbehov og væskeindtag
Kære Lea
Dejligt at høre at mine råd har hjulpet og at Aurora nu sover godt uden afhængighed af brystet :)
Det er korrekt at de fleste børn på jeres datters alder vil have brug for mellem 13-14 timers søvn i døgnet. Dette er et gennemsnitligt tal og det betyder at nogle børn sover lidt mere og andre sover lidt mindre. Jeres datter kan altså godt være en af dem, som ikke sover så meget ...
Om hun sover nok afhænger af hvordan hun virker, når hun vågner. Hvis hun vågner glad, smilende og i godt humør, så er hun veludhvilet og har ikke brug for at sove mere. Hvis hun vågner og er ked af det, virker pjevset osv. så kan det være en god idé at tage hende ind til jer, lægge jer eller sætte jer med hende, lade hende få lov til at slappe lidt ekstra af og vågne stille og roligt mere op, - evt. powernappe lidt, hvis hun har brug for det :)
Du skal også vurdere ud fra hvordan hun er, når hun er vågen. Er hun aktiv, har hun lyst til at lege og udforske verden, bruger hun sig selv motorisk og mentalt og virker hun til at have overskud til dette - så får hun den søvn hun har brug for. Men virker hun træt, pjevset, har svært ved at lege, giver hurtigt op osv. så kan det være tegn på at hun mangler søvn. Søvn og vurdering af søvn handler derfor ikke kun om at tælle timer, men også se på barnets generelle trivsel.
To ...
... lure, to søvnperioder dagligt vil de fleste børn have brug for med den alder jeres datter har. Det er vigtigt at hun får de afbræk i løbet af dagen fordi de netop sikrer at nogle af hendes oplevelser bliver lagret i hendes hjerne og at hendes krop får slappet af, så hun får samlet fornyet energi. I 12-18 måneders alderen begynder de fleste børn at kunne nøjes med kun en lur dagligt, som så ofte er en lidt længere lur midt på dagen. Man opdager ofte at barnet kan nøjes med kun en lur, fordi det bliver sværere at lægge til formiddagslur og denne lur bliver kortere og kortere. Når barnet så springer formiddagsluren over, så begynder barnet naturligt at sove en længere middagslur i stedet :)
Med hensyn til mælk og mælkeindtag så vil det være anbefalet at hun får mellem 350-500ml mælk dagligt. Det anbefales også at man tilbyder letmælk efter 12 måneders alderen :) Hun kan f.eks. få letmælk om morgenen og letmælk om aftenen. Men derudover dækkes hendes mælkeindtag meget fint af både yoghurt, sovs, mælk i maden, ost osv. Det hele tæller med, når det handler om at dække hendes behov for kalk.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Væskebehovet bør derudover dækkes af vand og det er en rigtig god idé at du lærer din datter netop at drikke vand og ikke tilbyder hende mælk til alle måltider. Vand er den bedste tørstslukker :)
Fortsat held og lykke med hende!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Bøvse
Når babyer spiser, sluger de ofte en masse luft. Derfor har mange brug for at bøvse efter et måltid.
Den nemmeste måde at dit barn kan komme af med luften på er hvis du lægger barnet op mod skulderen og klapper eller stryger forsigtigt på ryggen. Hold barnet så højt, at barnets arme bliver løftet, så har luften lettere ved at komme ud.
Du kan også sidde med barnet foran dig på dit skød eller lægge barnet på din underarm og gå lidt rundt.
Spædbørn...
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.