Annonce

Annonce

Svar: ADH


18. april 2011

Kategori:
Alder:
4 år, 10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære LM

Undersøgelser tyder på at piger udvikler blærekontrol lidt tidligere end drenge. Man ved ikke helt hvorfor, men man ser en forskel. Man ved også at arvelighed spiller ind, så hvis den ene af forældrene har haft problemer med at tisse i sengen som barn, så er det en tendens der går igen.

ADH, det antidiuretiske hormon udskilles fra hjernen ,når vi sover. Det er det hormon der gør, at vores urinproduktion nedsættes om natten, så vi kan sove igennem uden at skulle tisse. Hos nogle børn, er evnen til at producere nok af dette hormon forsinket og derfor tisser de i sengen.

Nogle børn har også en blære, som ikke rummer helt den mængde, som man normalt ville forvente af deres alder. Man kan sige at blæren ligesom løber over - og dette sker uafhængigt af ADH. Man kan træne børns blære lidt, ved at forlænge perioderne mellem toiletbesøg i løbet af dagen, så blæren øver sig i at holde på urinen. Din dreng kan sagtens blive fulgt på toilettet om dagen, men det kan være en god idé ikke at gøre det hele tiden, så han ikke slattisser, men sørge for at der får f.eks. 3 timer mellem toiletbesøg.

Nogle gange reagerer hjernen ikke på signalerne fra blæren om at den er fyldt og man skal tisse. Derfor sover barnet om natten uden at reagere og ender med at tisse i sengen. Igen handler det om en fysiologisk umodenhed.

Det er naturligt at børn bliver renlige om dagen først og derefter bliver renlige om natten. Derfor er det godt at det er om dagen I træner renlighed og hjælper jeres ...


Annonce

... dreng ved at give ham faste toilettider. Han har ikke brugt ble om dagen i et år og det er fint - og jeg vil formode at han vil blive meget ked af det og frustreret, hvis I pludselig beder ham om at bruge ble om dagen. Men I kan prøve at tale med ham om det - i hvert fald kan det give udgangspunkt for en god snak om at det er vigtigt at tisse på toilettet.

Det er ikke et spørgsmål om at han skal tisse i sin ble, men derimod et spørgsmål om at give ham den sikkerhed der ligger i at nå toilettet og ikke få våde bukser flere gange dagligt. Nogle gange vil snakken i sig selv, gøre at han bliver opmærksom på, at det her er noget I prioriterer.

Om natten skal han naturligvis stadig sove med ble, det skyldes sandsynligvis manglende produktion af ADH, at han tisser i sengen om natten.

Ufrivillig natlig vandladning kan behandles med alarmer - en lille alarm der ringer og vækker jeres dreng om natten, så han kan gå ud på toilettet. Man kan få to typer af alarmer - den ene er en pude der ligger under lagnet, det andet er en alarm, der bæres på kroppen med en lille sensor, der er placeret i undertøjet om natten når barnet sover.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis problemet er manglende ADH produktion, kan man behandle med medicin - dette gøres i samarbejde med lægen.

Man behandler normalt ikke børn før 6-7 års alderen og som sagt er det vigtigt at han bliver renlig om dagen - så kan I tage stilling til eventuelle natproblemer senere :)

Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.

Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


30. september 2024 | Renlighed | 5 år

Laver i bukserne - 5 årig

Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.

Påmindelser om toiletbesøg?

Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tak for dine svar. Hvor er du bare dygtig. Tak for dine gode råd. Alle mine spekulationer er nu væk.. Vil prøve de ting du siger. Tak :)

Kærlig hilsen
Katrina, mor til dreng på 9 måneder


Annonce