Annonce

Annonce

Svar: Ammekrise - 7 mdr.


16. april 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære M.

Din dreng er en fysisk stor dreng - han vejer 11.5 kg og lyder derfor ikke til at mangle noget, så han har fået masser af god mælk fra dig! Men, når det er sagt, så betyder hans vægt naturligt også at hans behov for væske er højt og det er en af grundende til at det kan være nødvendigt at amme en ekstra gange eller give ham en flaske - altså at sikre hans væskebehov.

Igen må man så også sige, at hvis du tilbyder bryst, flaske, vand af kop og lader ham drikke det han vil, så må du også tro på at han får hvad han har behov for og at han har en naturlig evne til at regulere sit behov.

De fleste børn vil i 7 måneders alderen trives godt med 4 amninger (eller flasker) i døgnet og i 8-9 måneders alderen vil det ofte være passende at skrue ned til 3 amninger i døgnet. Disse kan meget fint ligge aften, sen aften og midt på dagen og nogle børn vælger at stoppe amning om dagen fuldstændig og så blive ammet aften, sen aften og tidlig morgen - og det kan godt være der I er på vej hen...

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine angivne tider, kunne se således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 8.45: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur 9-9.30

Frokost 11: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende, vand af kop. Må også gerne få små bidder af rugbrød osv. som nu.

Puttes som nu ca 12.30, sover ca 1 time - ammes, frugtmos og jern som nu.

Eftermiddag 15: Flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop.

Powernapper

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mere og mere familiemad, ris med sovs, indmaden af en frikadelle, laks fra ovnen osv. Mad der smager af noget, mad med mere bid. Vand af kop. Også gerne frugtstykker til dessert som nu :)

Forsøge med amning eller flaske og puttes til natten 19.30-20 - lad ham selv regulere dette

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske - du kan godt overveje om du sen aften inden du selv går i seng, skulle lægge ham til brystet eller tilbyde ham en flaske. Som du selv er inde på, så accepterer han måske fordi han sover og på den måde vil han få lidt ekstra og din bekymring over at han afviser om dagen vil blive mindre ...

Som udgangspunkt vil jeg tror at han får mælk nok, hvis du kan amme ham eller give flaske 3 gange i døgnet og derudover sikre ham mælk via grød og mos. Som det er lige nu, fortæller du at han jo ofte når at få ca 300ml via skemaden :)

Jeg tror ikke det er nogen løsning at tilbyde ham mælk mere ofte, så bliver han bare mere træt af det og vil afvise mere - men som sagt kan en flaske sen aften være en mulighed.

Han skal have mælk for at få kalk nok. Kalk/calcium er en vigtigt for vores celler og for opbygningen af skelettet og koncentrationen af calcium i blodet holdes stabilt via hormoner, hvor blandt andet også d-vitamin spiller en virkning. Hvis indtagelse af calcium er for lavt, så vil der frigives calcium fra skelettet. Det betyder at hvis calciumindtaget gennem længere tid er langt under anbefalingerne, så vil det resultere i en dårlig knoglemineralisering.

Calcium findes ...


Annonce

... hovedsageligt i mælkeprodukter og netop calcium fra modermælk absorberes rigtig godt - 60-70% optages fra modermælken til barnet. Så amning er vigtig her. Der er dog calcium i alle mælkeprodukter - f.eks. også i ost, så det er også en god idé at give ham dette :)

Og så er mælk også lig med væske og vigtig for at sikre ham væske nok. Det er derfor vigtigt at han får mælk, men også vigtigt at han tilbydes vand.

Nogle børn fravælger amningen naturligt i takt med at de begynder at få mere skemad - det at være ved brystet er bare ikke så interessant - man kan sige at de måske vokser fra det at blive ammet. Nogle børn fravælger brystet fordi de får for meget skemad og ikke har plads nok i maven til mælken - det lyder dog ikke til at være tilfældet hos jer, og så er der også børn der stopper med amning, fordi flasken er lettere at spise af, her skal de ikke arbejde helt så meget for føden.

Der er naturligvis også børn som afviser brystet, fordi de føler det som et pres - de er dog ofte yngre end din søn og umiddelbart tænker jeg, at du ikke har gjort noget galt her :) I har jo nydt amningen, som de første 3-4 måneder kørte upåklageligt.

Din mælk kan også ændre smag - det kan ske i forbindelse med at du får menstruation igen efter fødslen - det kan gøre at han afviser brystet. En ny parfume, medicin eller andet du ændre på kan også nogle gange spille ind.

Der kan være mange grunde til at børn fravælger brystet - og desværre kan vi jo ikke spørge ham, hvad han tænker ...:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til nedløbsrefleks, og at det nogle gange går langsomt, så skal du vide at du hos lægen kan få en syntocinon-spray på recept. Det er en hormonspray, hvor du tager et pust i hvert næsebor og så starter nedløbsrefleksen. Det kræver at der er mælk i brystet.

Mælkeproduktionen styres af hans efterspørgsel. Det betyder at jo hyppigere han dier, jo mere mælk producerer du. Det har ikke samme betydning hvor længe han dier, det er hyppigheden som er vigtig. Det betyder at det ikke giver mere mælk at amme i ½ time i stedet for i 15 minutter, men at det giver mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time.

Det er således naturligt at din mælkemængde falder i takt med at han dier mindre, i takt med at der begynder at gå flere og flere timer imellem dine amninger. Og det er helt naturligt, at du ikke kan pumpe særlig meget ud, hvis brystet ikke har været stimuleret i 1½ døgn eller mere ... :)

Man kan sagtens amme fra et bryst - det gør kvinder der f.eks. har fået fjernet et bryst, men det gør kvinder der får tvillinger jo også - et barn til hvert bryst :)

Hvorvidt amningen stopper helt - det er svært at svare på. Jeg synes at du lige her og nu skal amme aften og sen aften - og hvis han så vågner og søger brystet igen tidlig morgen, så får han det også der - sover han bare, så lad dagen starte med grød og giv ham så bryst eller flaske midt på dagen. Hans bleer er våde, han udvikler sig godt, har en flot vægt og vokser også godt i længden. Du må tro på at han får hvad han har brug for.

Lige nu kan du sagtens amme aften og sen aften og bibeholde disse amninger så længe som både du og han synes det er rart :)

Rigtig meget held og lykke fortsat!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


29. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder - del 2

Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...

Læs hele brevet og Helens svar


28. december 2024 | Amning | 7 mdr.

Smertefuld amning grundet tænder

Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udslæt - hos børn

Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:

- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

1000 tak for din altid varme og kærlige måde at gribe udfordringerne an på - det er helt rigtig for mig!
Jeg nyder både dine personlige svar til mig, men bestemt også de svar du giver til andre.

Tak,
Mor til pige på 15 måneder


Annonce