Annonce

Annonce

Brev:

Ammekrise - 7 mdr.


16. april 2011

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Ammekrise - 7 mdr.

Kære Helen.

Jeg har før skrevet til dig, fordi jeg var i tvivl om, hvorvidt min søn får tilstrækkelig mælk… Og nu skriver jeg så igen!

Min søn er nu 7 ½ måned gammel – han er en stor dreng på 76 cm og 11,5 kg. og er meget nysgerrig og aktiv. Amningen har de første 3-4 måneder kørt fuldstændig upåklageligt (han er fuldammet og har aldrig fået flaske), men nu har vi godt nok haft nogle udfordrende måneder…

I 3-4 måneders alderen begyndte han nogle gange at græde ved brystet og andre gange helt afvise det ved at gå i flitsbue (er stadig lidt i tvivl om, om det handlede om, at jeg tilbød ham det for ofte, hvor han egentligt ikke var sulten – eller det modsatte, at han i virkeligheden var rigtig sulten og ikke rigtigt blev mæt nok ved brystet længere). Vi introducerede skemad, da han var 4 måneder og en uge gammel, og det er gået rigtig godt.

I takt med skemaden er amningerne naturligt blevet reduceret mere og mere, men han har også mistet interessen mere og mere. Især om dagen enten via gråd eller ved ikke at koncentrere sig og sutte tilstrækkeligt til at få gang i nedløbsrefleksen. Om natten har der ikke været problemer… De seneste måneder har han især afvist mit venstre bryst. Jeg har altid produceret lidt mere på det højre, og nedløbsrefleksen virker også lidt langsommere på venstre bryst – men jeg er længe blevet ved med at tilbyde ham venstre bryst (til sidst mest om natten, hvor han er lidt mere ukritisk), og har så lagt ham over på højre, når han blev for utilfreds.

Nu er venstre bryst dog lukket helt ned – i går havde jeg ikke lagt ham til eller udmalket fra det bryst i halvandet døgn, og alligevel kunne jeg kun få 40 ml ud på det. Han fik desuden sine første tænder, da han var 3 måneder gammel, og har nu 6 flotte, store tænder – Jeg har også på det sidste kæmpet med, at han nogle gange bider mig i stedet for at sutte, især hvis han egentligt ikke rigtigt gider, eller nedløbsrefleksen er for langsom…

Jeg har derfor på det sidste brugt brystpumpen inden amning til at starte nedløbsrefleksen, så han forstår, at der er noget at komme efter, og at han skal sutte. I denne uge har han så pludseligt også taget flaske nogle gange, hvilket han ellers har nægtet i flere måneder, og vi har sågar oplevet den omvendte problematik, at han ikke ville brystet, men gerne tog flasken efterfølgende…

Vores plan for dagen ser nogenlunde sådan her ud på nuværende tidspunkt (alt er ca.-tider, men rytmen er stort set den samme):

04.00: Ammes
06.30: Vågner (her ammede jeg ham indtil for lidt tid siden lidt, men da jeg nu kun har højre bryst at trække på, er der ikke rigtigt noget at komme efter, når han er blevet ammet for nogle timer siden på det også. Vi har forsøgt at tilbyde flaske et par gange men uden resultat).

07.30: Hirsegrød med frugtmos + vand af kop
09.00: Puttes (sover ca. 45 minutter)
11.00: Frokost (kartoffelmos med grøntsager og fisk/kød eller rugbrødshapsere med leverpostej opblødet i lidt mælk + vand af kop)

12.30: Puttes (sover ca. 45 minutter)
13.30: Ammes + frugtmos med jern ...


Annonce

... (Jeg ammede ham tidligere inden middagsluren, men her var han ofte alt for urolig og ukoncentreret. Det går bedre, når det er det første, jeg gør, når han vågner, og han måske stadig er lidt døsig).
15.00: Havregrød eller øllebrød + vand af kop
16.00: Puttes (sover ca. 45 minutter)
17.30: Aftensmad (kartoffelmos med grøntsager og kød/fisk, grøntsagstern at tygge på og frugtsstykker til dessert + vand af kop).

19.30: Puttes til natten (her har jeg også altid ammet ham, men det har længe været den amning, jeg har kæmpet mest med – han gider ikke rigtigt sutte, nedløbsrefleksen er langsom, der er ikke så meget mælk, og han okser rundt i sengen eller på armen, også selvom han er rigtig træt. Den sidste uge har vi forsøgt med flasken i stedet med varierende held – nogle gange vil han slet ikke, og andre gange har han drukket mellem 30-125 ml).

Som du kan se, er jeg altså nu nede på at amme ham 2 gange i døgnet + eventuelt, hvad han tager i flasken om aftenen. Da vi synes, det er alt for lidt mælk, laver vi også hans to grødmåltider på mme (spiser svarende til 300 ml mme i alt pr. dag). Han sover, som du også kan se, et langt stræk om natten fra ca. 19.30 til ud på natten uden at melde sig (typisk mellem 6-10 timer uden mad), og der er våde bleer igennem hele dagen + afføring 1-3 gange dagligt. Jeg synes umiddelbart ikke, at det gør den store forskel for hans mælkeinteresse, om han spiser lidt eller meget skemad ved de forskellige måltider…

Jeg har en masse spørgsmål:

- Tror du, han får mælk nok? Og kan vi gøre mere, end det vi allerede gør? Skal vi fx forsøge at tilbyde ham bryst eller flaske oftere? Han er en bestemt herre, så det er svært at få mere mælk i ham, hvis han bare ikke rigtigt vil, og jeg har nok også undladt det lidt for at undgå ”kampen/afvisningen”, og at han bliver endnu mere træt af det, fordi han bare bliver konfronteret med brystet hele tiden…

- Hvad er konsekvensen, hvis han får for lidt mælk? Hvilken fare er det med andre ord, vi kæmper imod?

- Hvad kan være forklaringen på, at han ikke rigtigt vil amningen mere? Har han bare ikke interessen mere, har jeg for lidt mælk, til at han gider, eller har jeg mon gjort noget galt – fx presset ham for meget, fordi jeg har været bekymret for, om han fik nok…

- Er det normalt, at et bryst sådan begynder at stå af efter et langt ammeforløb? Og er det realistisk at holde amningen kørende på kun ét bryst?

- Tror du, at amningen synger på sidste vers? Synes, at de to amninger lige nu går ok, men der kan også være dage, hvor han ikke rigtigt vil amningen om dagen efter middagsluren og tænker, om det vil være bedre at gå helt over til flaske, så han måske får lidt mere mælk… Det vil være en sorg, da jeg virkeligt har nydt at amme ham og gerne havde fortsat, til han var 1 år. Omvendt er det jo også meningen, at det skal være en hyggestund for os begge, og der vil da også være en lettelse ved at fjerne noget af kampen og bekymringerne, smerten ved at blive bidt osv…

Jeg glæder mig meget til at høre fra dig!

De bedste hilsener,
M.

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Overtøj til børn

Vindtæt og vandtæt overtøj, som flyverdragt, jakke og overtræksbukser er ideelt, når børn skal lege ude og det er køligt.

Luffer eller vanter sættes fast i ærmet med trykknap eller specielle spænder, som man køber netop til formålet. Snore, halstørklæder og bælter er for farligt. De kan medføre at barnet hænger fast, når det klatrer rundt og bevæger sig i leg, og det kan i værste tilfælde medføre, at barnet hænger fast og bliver kvalt. I stedet for halstørklæde kan man købe en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce