Annonce

Annonce

Svar: Min datter vil ikke spise - 7 mdr.


16. april 2011

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev :)

Jeg kan godt høre at det med maden har fyldt en del hos jer, læge og sundhedsplejerske har været bekymret og den bekymring er naturligt videregivet til dig. Det er også helt reelt, - for det er jo vigtigt at din datter tager på og få den næring hun har brug for, for at udvikle sig i sund retning - men du beskriver jo en pige, som trives og som trods sin sparsomme vægtøgning lyder til at have det godt.

Når børn ikke spiser særlig meget, så kan man hurtigt komme ind i en rutine, hvor man får skruet lidt ekstra op for mælken - ude fra tanken om at "så får hun jo den næring" og det er til dels rigtigt - men samtidig så slår det mig, når jeg ser din plan for dagen, at din datter får meget store flasker og stadig også ca 5 flasker i døgnet og jeg tænker at du er nødt til at skære ned for mælkemængden, hvis du vil sikre plads til anden og mere sufficient mad.

De fleste børn vil i 7 måneders alderen trives med 4 flasker i døgnet og i 8-9 måneders alderen vil de ofte være passende med 3 flasker - på den måde får barnet mælk/væske nok, men også plads i maven til mere rigtig mad.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Flaske - her gives ikke mere end 100-150ml, netop for at give plads til mere morgenmad.

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes ...


Annonce

... til formiddagslur - og skal her ikke længere have flaske først

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan være hjemmelavet eller mos fra glas, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden og må også gerne få små bidder rugbrødshapsere. Vand af kop.

Eftermiddag 14-14.30: Frugtsnack, ost osv. flaske og puttes til middagslur som nu

Aften 17.30-18:; Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være lidt ris med sovs, indmaden af en frikadelle, laks fra ovnen eller lignende. Suppleres med brødskorper eller kogte stykker blomkål, broccoli eller en kartoffelbåd i hånden at gumle på selv. Vand af kop.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Flaske og puttes til natten som nu 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske som spises mere eller mindre i søvne og sover uden mælk til næste morgen tidlig.

De to flasker der ligger aften og sen aften, må gerne være på 230ml hver som nu, men de to andre flasker der ligger tidlig morgen og inden middagslur bør ikke være på mere end 150ml. Det vil være en meget passende mængde for din datter at få - det sikrer hende jern og kalk som hun har brug for. Derudover kan hun få vand af kop - og altså mere rigtig mad :)

Så mit umiddelbare råd til dig er altså at der skal skrues ned for mælken - både antallet af flasker og mængden af mælk.

Håber at du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Fedt

Små børn har brug for fedt i maden. Det anbefales at tilsætte en tsk fedtstof i hver portion hjemmelavet mad. Det er udmærket at skifte imellem de forskellige typer fedtstof som olie, smør og plantemargarine.

Efter 1 års alderen kan barnet fortsat have behov for at få lidt ekstra fedtstof. Det er især i familier, hvor man spiser meget magert og gerne vil at barnet skal have sunde spisevaner fra starten.

I mager mad er der mange grøntsager, frugt og brød og kun lidt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce