Svar: Lille bange pige, bange for nullermænd
Kære Michael
Børn vil naturligt i løbet af deres udvikling, have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Børn under 2 år vil ofte være bange for fremmede, for pludseligt opståede ting, for høje lyde, ligesom de ofte også har en periode, hvor de er bange for vand. For børn i jeres datters alder vil der ofte opstå en frygt for små dyr - lyden af en flue der summer, kan f.eks. få børn i 2 års alderen til at gå helt i panik, ligesom også mørke kan gøre en del børn bange i denne alder.
Nullermænd, små lådne ting, rester af snore, kvaster og lignende kan også nogle gange gøre børn bange. Ofte er det et forbigående fænomen og det stopper igen, hvis man ikke gør noget særligt ud af det, ikke problematiserer det for meget. I kan f.eks. sørge for at gøre ekstra godt rent i gangen i en periode, så hun ikke har noget at frygte, når hun går fra rum til rum og derfor "glemmer" at hun var bange :)
Når det er sagt, så skal man naturligvis også overveje om hendes frygt tager til og kommer til at hæmme hende i hverdagen. I givet fald, ...
... vil det være rigtig godt at søge hjælp til at få det behandlet.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men, derudover så tænker jeg, at det også nogle gange kan handle om at hun måske har svært ved at bearbejde nogle af alle de sanseindtryk hun får. Nogle gange, når børn reagerer næsten "fobisk" på bestemte ting, f.eks. uldtotter, nullermænd osv. så kan det være udtryk for at hun har svært ved at tackle måden det føles på. Altså at hun har svært ved berøringen. Man kalder også dette for taktil skyhed eller sanseintegrationsproblemer og man kan have dette i forskellige grader. Hvis jeres datter har taktil skyhed, så vil hun f.eks. også ofte have svært ved at gå på bare tæer, hun bryder sig ikke om at lege med mudder eller sidde med bolledej eller modellervoks i hænderne og afviser fingermaling. Mange børn reagerer også voldsomt på tøj, syninger i tøjet, vaskemærker i tøjet osv. Børn med disse problemer vil ofte kunne hjælpes af en ergoterapeut eller fysioterapeut der kan lave forskellige øvelser og lege med dem :)
Håber at ovenstående hjælper videre, fortsat held og lykke:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Frugtmos og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.
Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.
Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.