Svar: Spiser forsat ofte om natten
Hej med dig
Det lyder ganske rigtigt som om at du har en sulten dreng, han spiser jo tilsyneladende godt om dagen, men søger alligevel brystet hyppigt natten igennem - og du har her indtryk af at han tager godt fra, der er ikke kun tale om en lille tørstslukker ...
Så du har sandsynligvis ret, du har arbejdet på at øge hans mælkeindtag og få skruet din mælkemængde op, men det er ikke nok til at mætte ham, han har brug for noget andet.
Du kan overveje, om I vil forsøge med en flaske med modermælkserstatning. Hvis du har det sådan at du på sigt, vil synes det er rigtig rart hvis han vil tage flaske, fordi han så kan blive passet, så kan det være en rigtig god idé at introducere en sådan nu.
Det er også sådan at modermælkserstatning mætter mere end modermælk. Halveringstiden for brystmælk er mindre end 48 minutter, hvor det for modermælkserstatning er 78 minutter. Det betyder at børn der ammes ofte spiser lidt hyppigere end børn der får flaske. Derfor vil man nogle gange godt kunne opleve, at børn også sover lidt længere stræk om natten på en flaske modermælkserstatning end de gør på en amning.
Og så har flasken jo den fordel at den kan gives af far, så du har mulighed for at gå tidligt i seng, far kan give flaske sen aften og du kan så sove nogle gode sammenhængende timer, indtil din lille dreng så vågner og har brug for brystet igen :)
Og ellers er alternativet at starte med lidt skemad. Du skal her så indstille dig på at det vil tage lidt længere tid, før skemaden vil kunne indtages i en mængde, hvor du vil opleve at det har mættende effekt. Med den alder din dreng har lige nu, vil han skulle have smagsprøver og det vil sige 4-5 skefulde og ikke mere - max ½ dl af gangen. Skemaden kommer ud over det vanlige mælkeindtag og erstatter ikke mælken.
Jeg anbefaler altid at man starter med skemad om dagen, f.eks. formiddag eller frokost og derudover så ammes som du plejer at gøre. Start med få skefulde og øg ham så stille og roligt over nogle dage. Hold igen, så han ikke bare fylder maven med grød, men så han stadig får sin mælk. Når han kan spise 1/2-3/4 dl, så kan du begynde at give ham 2 gange dagligt, her vil han sandsynligvis være omkring 5 måneder. Det vil her være rigtig godt at give grød som du plejer til frokost og så introducere grøntsagsmos som ...
... det andet måltid om aftenen.
Det er en god idé at starte med en ren grød, så han lige vender sig til smagen og konsistensen, teknikken osv først og så derefter varierer lidt med lidt forskellig frugtmos.
Giv ham samtidig vand af en kop eller et snapseglas, så han stille og roligt også lærer at drikke det og på den måde.
En dagsplan kan se således ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover videre i mors seng, vågner evt. med en lille ekstra amning kl. 7.30 og dagen begynder
Formiddag 9.30: Ammes og puttes til formiddagslur som nu
Frokost 12: Tilbydes lidt grød, i starten ren grød men stille og roligt varieres med lidt frugtmos som topping, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca 13.30-14, prøv om du kan putte ham i barnevognen, så han lærer at sove middagslur der og får en lidt længere og mere sammenhængende lur
Eftermiddag 16-17: Ammes og sover her dagens 3. lur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
(Aften 18: her introduceres 2. måltid skemad, grøntsagsmos, når skemaden til frokost fungerer, vand af kop)
Ammes og/eller flaske og puttes til natten ca kl. 20 - tidspunktet varierer efter hvor lang den 3. lur er og hvor sent den ligger.
Sen aften 23-24: Ammes og/eller flaske
Midt nat 03: Ammes og sover videre
Jeg håber at planen her giver dit lidt idé om, hvad du kan forvente med den alder din dreng har nu og hvordan I kan arbejde lidt videre :)
Med hensyn til ulykkelighed, så kan det handle om flere ting - måske føler han sig presset ved brystet. Det kan her hjælpe at du prøver at amme ham i tvillingestilling eller ammer ham liggende, fordi han så ikke føler sig holdt fast i din favn og presset mod brystet dermed er mindre.
Det kan også handle om at han bliver overtræt og derfor har svært ved helt at koncentrere sig om brystet og i stedet bliver irriteret.
Så kan det handle om at din cyklus kan påvirke din mælk og også smagen af din mælk .. ligesom det kan handle om at han nu har en alder, hvor han naturligt viser mere temperament og derfor godt kan blive sur, hvis mælken enten løber for hurtigt eller måske ikke løber hurtigt nok ... :)
Det vil være rigtig godt at du nu begynder at arbejde på en rytme, hvor han sover 3 lure dagligt og hvor han på sigt, får skemad, når han vågner af en lur og mælk inden han skal sove igen :)
Rigtig meget held og lykke fortsat!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Babynest
En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.
En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.