Annonce

Annonce

Brev:

Hjælp til at forstå vores 3½ årige


7. april 2011

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Hjælp til at forstå vores 3½ årige

Kære Helen

Tak, tak, tak for dit svar ang. dræn i ørerne, jeg er kommet helt overens med det nu og ser frem til at få det overstået.

Jeg er her imidlertid med et spørgsmål, der omhandler min store dreng. Åh hvor er det bare svært for tiden - for ham og for os som forældre! Det er lidt svært at beskrive, men han er bare så sur hele tiden.

Alt er en kamp; at få tøj på, tandbørstning, mad, komme i børnehave og at komme hjem igen. Når vi beder ham om noget vender han mundvigene nedad, kigger på os med "onde" øjne og siger fx. "dumme mor/far", "du er ikke min ven", jeg vil ikke være sammen med dig".

Vi har tidligere reageret meget på de ting, der kom ud af munden på ham, men enten er vi blevet immune eller også ignorerer vi det - det kan jeg ikke helt sætte fingeren på. Vi har tidligere været rigtig gode til afledning - synge, fortælle historier undervejs, men det er faktisk som om det ikke helt bider på mere. Han kan flippe helt ud på mig over at jeg synger, mens vi fx børster tænder, hvilket ellers har været vejen frem længe.

Jeg synes det er så svært i børnehaven, fordi jeg har lillesøster med på armen og ikke rigtig kan handle med andet end enten at lokke med fx en bolle, figenstang eller andet, når vi kommet hjem eller simpelthen sige "jeg bliver simpelthen nødt til at gå nu" (fordi lillesøster ofte græder da børnehaven er noget overvældende for hende - hvilket jeg ikke siger, men jeg kan jo ikke bare sætte hende fra mig).

Han er også blevet meget restriktiv overfor netop lillesøster på 10 mdr. Hun kan jo tage hans ting nu, da hun kan komme rundt og det bliver han - forståeligt nok - gal over. Problemet er at han om eftermiddagen, hvor jeg er alene med begge to gerne vil lege sammen med mig, men lillesøster må ikke være med og det er jo fysisk umuligt. Den anden dag, hvor hun tilfældigvis sov lagede jeg mærke til, at han slet ikke havde brug for mig i sin leg - lige indtil hun så kom op, så var det "moar skal vi lege sammen?" igen.

Lillesøster er iøvrigt EKSTREMT morsyg, det er kun mig (og mit hår!) der duer og hun skal nærmest sidde helt inde ...


Annonce

... under huden, før det er ok. Selv når far er der kan han kun tage over, hvis jeg ikke er i rummet - og det er rigtig meget om eftermiddagen og aften, hvor vi alle er trætte. Vores overskud som voksne er ikke eksisterende, vi er så trætte begge to - den lille har ondt i ørerne, vågner om natten og vil kun have mor, den store drømmer rigtig meget, råber og skælder ud i søvne og har også behov for en voksen.

Så vi er brugte og det kan storebror sikkert mærke - er det derfor han reagerer som han gør? Eller er det en reaktion på lillesøster? Eller er det simpelthen fordi vi i afmagt måske skælder (for) meget ud og det gør han så også? I så fald hvordan bryder vi det...? Hvis jeg prøver at tænke på hvordan jeg lyder i løbet af dagen, så tror jeg måske jeg er meget restiktiv overfor ham, og det virker faktisk lidt som om vi er kommet ind i en ond cirkel med minus overskud - skæld ud (begge veje) - for lidt lydhørhed (begge veje) og måske også lidt rummelighed (også begge veje). Jeg synes det er så svært og jeg bliver da også ret ked af det...

Jeg har siddet lidt og læst om det du har skrevet om forskellige anfald - fortvivlelsesanfald og de anfald børn har for at opnå noget. Jeg har ekstremt svært ved at skelne mellem de anfald, han har for han har helt sikkert begge dele. Fx vil han enormt gerne se fjernsyn om eftermiddagen, hvilket vi næsten siger konsekvent nej til. Han fordyber sig meget i det han laver og har rigtig svært ved at komme fra det igen, hvilket har betydet at han ikke kan komme fra fjernsyn til aftensmad uden det vildeste anfald af raseri, og så er der jo ligesom ikke appetit. Her er han ret sikkert fortvivlet, men når han gerne vil se fjernsyn tror jeg han græder, fordi han vil opnå noget... hvordan tackler vi det?

Han er jo en dejlig, dejlig dreng, der ellers trives og er meget vellidt af både børn og voksne. Børnehaven har slet ikke nævnt noget om ovenstående, og når jeg tidligere har fortalt om vores kampe, så er de helt overraskede, for de side ser de ikke af ham.

Nå jeg håber det er til at fide hoved og hale i det hele... TAK :-)

Kærlig hilsen
os

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


18. juni 2024 | Sygdom | 4 år, 2 mdr.

4-årig med kæmpe nedsmeltninger og anderledes adfærd

Kære Helen, Jeg har med stor glæde læst dine bøger og mange brevkassesvar...

Læs hele brevet og Helens svar


23. april 2024 | Opdragelse | 3 år, 6 mdr.

Leg med voldsomme ord

Hej igen Helen, Jeg sender dig et til brev med det samme med et helt andet...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Pusleplads til baby

Der er flere tusinde gange, du skal skifte dit barn, hvis det bruger ble i ca. tre år. Sørg derfor for at indrette en god pusleplads - altså et sted hvor barnet ligger trygt og godt, og hvor du ikke får ondt i ryggen af de mange bleskift.

- Sørg for at puslepladsen passer i højden til den person, som hyppigst skifter barnet.

- Sørg for at have alt, hvad du skal bruge inden for rækkevidde. Når dit barn ligger på puslebordet, må du af sikkerhedshensyn ikke gå fra...

Læs mere i Babylex

Nakkefoldsscanning

En nakkefoldsscanning foretages i 11.-13. graviditetsuge, og her kigger man via et ultralydsapparat, som køres rundt på den gravides mave, på barnet inde i livmoderen.

Denne scanning kaldes også 1. trimester-scanning, og man ser efter:
- om der er liv
- om der er mere end ét foster
- hvor langt du er henne - man fastsætter datoen for forventet fødsel.

Hvis du ønsker at vide, om dit barn kan have en kromosomafvigelse som f.eks. Downs Syndrom, så...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce