Svar: Grød og maven
Kære Sine
Det kan naturligvis ikke udelukkes, at Maximus har fået en virus og derfor er blevet utilpas og mere pylret - men det kunne nu også godt være fordi han simpelthen har spist for meget. Han har ikke kunne kapere den store mængde grød, som han pludselig har fået i maven :)
Det er vigtigt at du her i starten ikke giver særligt store mængder, netop for at hans mave kan følge med og det er faktisk bedre at du kun giver ham ½ dl. to gange dagligt end 1 dl. en gang dagligt og det vil jeg faktisk foreslå dig.
Det er helt okay at du forsøger med den færdiglavede grød, det er praktisk og du kan lave små mængder. Du kan dog også prøve at lave grøden selv og så bruge den modermælkserstatning som han er vant til at få - netop fordi det der så kommer i maven er noget hans mave er mere vant til :)
Med hensyn til grøntsagsmos, så er det rigtig godt, at give ham dette og du kan købe grøntsagsmos på glas, beregnet til børn fra 4 måneder. Du kan også lave grøntsagsmosen selv. Prøv at lave en mos af gulerod til at starte med - se web-tv/babykøkkenet her på siden, hvordan du laver en gulerodspuré. Gulerod har en naturlig sødme, som mange børn rigtig godt kan lide og så kan du stille og roligt mikse med andre grøntsager. Du kan også bruge risgrød som basis for grøntsagsmos og altså ...
... tilsætte lidt grøntsagsmos som topping på risgrøden i stedet for at bruge frugtmos som topping. Det kan også være en måde at komme igang med lidt grøntsager på :)
En plan for dagen med 2 måltider skemad, kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre
Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes til formiddagslur
Frokost 12: ½ dl. grød af ris, majs, hirse, boghvede, quinoa, evt. med lidt frugtmos som topping - vand af snapseglas.
Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet afhænger lidt af hvor lang en formiddagslur han tager
Eftermiddag 16-17: Flaske
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover dagens 3. lur som ofte er den korteste lur på dagen
Aften 18: ½ dl. gulerodspure og stille og roligt bruges andre grøntsager, du kan f.eks. blande gulerod med lidt kartoffel, blomkål, broccoli, squash eller lignende. Vand af snapseglas.
Flaske og puttes til natten 19.30-20 - tidspunktet varierer efter hvor lang 3. lur er og hvor sent den ligger
Sen aften 23-24: Flaske og sover videre
Midt nat 03: Evt. flaske og sover videre
Selvom din dreng viser tegn på at kunne spise mere end ½ dl. så er det vigtigt at du ikke lader ham spise som han vil - hans mave skal stadig lige kunne følge med og derfor er du nødt til at holde lidt igen :)
Rigtig meget held og lykke :) Fortsat god appetit.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, kerner fra vindruer, popcorn, hele rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og kerner fra vindruer har vist sig at udgøre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder